HomeSocialSanatate

Război pierdut în fața cancerului

Secția Oncologie nu face față cazurilor din ce în ce mai numeroase și mai grave. Aici mor câțiva pacienți pe zi, internați de familie pentru câteva ore sau zile. Tratamentul în faza terminală nu este indicat, iar îngrijiri paliative nu se pot acorda, încă.

 

Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman se confruntă cu situații din ce în ce mai dramatice. Tot mai mulți pacienți aflați în stadiul terminal, în special cu afecțiuni oncologice, se prezintă la spital pentru a-și trăi aici ultimele ore din viață.

Incidența tot mai crescută a cancerului este pusă de specialiști pe seama stresului, alimentației și chiar a efectelor exploziei de la Cernobâl. De la începutul anului și până acum, în județ s-au înregistrat 1.151 de cazuri noi de cancer, dintre care 141 de cancere bronhopulmonare, 134 -colorectale, 110 cancere la sân, 94 cazuri de cancere de prostată, 75 de stomac, 58 de pancreas, 52 de ficat, 48 de cancere la vezica urinară și 45 de col uterin. Dincolo de aceste cifre seci, medicii remarcă faptul că pacienți cu astfel de afecțiuni nu mai  aleg să moară acasă, acum ei se îndreaptă către secția Oncologie din cadrul spitalului, deși aceasta nu are ca obiect de activitate și îngrijirile paliative. Mai mult, nu de puține ori au existat discuții contradictorii între cadrele medicale și rudelor acestor pacienți, care cereau să fie administate bolnavilor citostatice și alte medicamente agresive până în ultimul moment, deși acest lucru este interzis. La rândul lor, medicii de familie spun că acești pacienți, înscriși și pe listele lor, necesită, pe lângă îngrijiri medicale zilnice, și consiliere psihologică, făcută în comun cu medicul oncolog.

„Avem foarte mulți pacienți cu afecțiuni oncologice, care necesită îngrijiri speciale. Din punct de vedere psihologic, aceștia reacționează diferit, astfel că este foarte importantă și consilierea psihologică. Cel mai mult ei au nevoie de îngrijiri la domiciliu. Noi ìi vizităm, le punem o perfuzie, dar nu putem sta mai mult de un sfert de oră sau 20 de minute. Sunt pacienți cărora trebuie să li se schimbe zilnic pansamentele, deci ar trebui să intervină serviciile de îngrijire la domiciliu. Din păcate, în unele zone din mediul rural, acestea sunt insuficiente”, a apreciat medicul Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

„Ceea ce se întâmplă acum am putea s-o numim epidemie de cancer. De aceea, consider că cele 20 de paturi din compartimentul Oncologie sunt insuficiente. În plus, ne-ar mai trebui și un compartiment de îngrijiri paliative. În urmă cu câteva zile, în compartimentul de Oncologie, într-o singură noapte au murit trei pacienți în stadiu terminal. Pentru pacienții în stadiul terminal, internarea lor în secția Anestezie și Terapie Intensivă nu este justificată. În urmă cu mai mulți ani, acești pacienți mureau în patul lor. Acum, ne confruntăm din ce în ce mai mult cu situații în care internăm în spital pacienți care stau o oră, două- trei sau patru, unii o zi ori două și mor aici. S-a schimbat mentalitatea și nu înțelegem de ce. Cu o simplă perfuzie noi nu prelungim viața. Mai există și presiuni din partea familiei de a le administra bolnavilor medicamente agresive până în ultimul moment, deși acest lucru este interzis”, a apreciat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul spitalului.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mama omida 9 ani ago

    Doamna Palanceanu…la sfarsit toți cersim încă un minut de viața !