Prima paginăSocialReligie

Răspopiţii sunt acuzați de practici neortodoxe oculte şi imoralitate

Dimensiune text

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei adresează un îndemn credincioşilor să nu se lase înşelaţi de preoţii care activează în cadrul Mitropoliei Moldovlahiei (foto), cu sediul în localitatea Secuienii Noi. Cei care activează în această grupare sunt în afara Bisericii Ortodoxe, fiind sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, sub preşedinţia ÎPS Mitropolit Teofan, s-a întrunit joi, 20 martie, la reşedinţa mitropolitană din Iaşi, în şedinţă de lucru. La sinod au participat ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte referitoare la viaţa bisericească din Moldova şi care sunt de competenţa Sinodului Mitropolitan. Printre acestea s-au numărat aspecte legate de învăţământul teologic universitar, probleme referitoare la respectarea rânduielilor canonice în unităţile bisericeşti din cadrul eparhiilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi propuneri referitoare la textul „Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române”, aflat în analiza centrelor eparhiale din Patriarhia Română.

Un punct dezbătut la întâlnire a fost situaţia lăcaşurilor de cult construite de către diferite persoane fizice sau juridice pe terenuri care nu sunt proprietatea Bisericii. Totodată, membrii Sinodului metropolitan au luat în discuţie şi situaţia referitoare la activitatea unei grupări schismatice care funcţionează în localitatea Secuieni Noi, din judeţul Neamţ, pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În conformitate cu prevederile statutare şi pentru a înlătura confuziile care ar putea apărea în rândul credincioşilor ortodocşi cu privire la gruparea de la Secuienii Noi, ierarhii Sinodului Mitropolitan au făcut câteva precizări: „Aşa-zişii clerici, autointitulatul ierarh şi preoţii care alcătuiesc această grupare aflată în afara Bisericii Ortodoxe au fost sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor de care au aparţinut, din cauza încălcării sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recăsătorire (unii dintre aceştia aflându-se, în prezent, la cea de-a treia căsătorie). Chiar dacă li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte în urma depunerii din treaptă sau a caterisirii, aceşti foşti preoţi puteau rămâne, ca laici, în Biserică, unde, prin pocăinţă şi îndreptare, ar fi lucrat la mântuirea proprie. Au ales, însă, ca formă de protest şi nesupunere faţă de rânduielile bisericeşti, înfiinţarea unei aşa-zise biserici. Ierarhii şi organismele eparhiale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, având datoria de a împlini şi respecta hotărârile sfintelor canoane, nu puteau îngădui în Biserică astfel de situaţii. Constatând neîndreptarea şi lipsa de pocăinţă a acestor foşti preoţi, s-a aplicat sancţionarea lor, conform sfintelor canoane. Aducem la cunoştinţa preoţilor şi credincioşilor că această grupare anarhică nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă canonică. Îndemnăm creştinii ortodocşi să fie vigilenţi şi să nu se lase înşelaţi de aceşti preoţi, să nu-i urmeze şi să nu frecventeze aşa-zisele slujbe ale acestora. Toate actele liturgice, slujbele religioase săvârşite de către aceşti foşti preoţi, care au fost caterisiţi sau depuşi din treaptă, nu sunt valide”, se spune în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • enorias 8 ani

    Cei de la Secuieni sint niste caricaturi. Acolo trebuie sa fie ca la spitalul de nebuni unde ii intilnesti pe Napoleon, Sefan cel Mare, Mihai Eminescu s.a…Aceeasi atmosfera si la mitropolia de la Secuieni unul e mitropolit, altii preoti, insa niciunul nu este cu o singura sotie sau nedivortat. Mitropolitul insusi a avut doua sotii cu acte si altele fara.