Prima paginăSocialReligie

PS Petru Gherghel, 24 de ani de episcopat

Dimensiune text

La 1 mai, Preasfinţitul Petru Gherghel a împlinit 24 de ani de când a fost consacrat ca episcop al Diecezei de Iaşi.

La 1 mai s-au împlinit 24 de ani de când Preasfinţitul Petru Gherghel a fost consacrat episcop al Diecezei de Iaşi de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop.

Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinariu la dispoziţia Sfântului Scaun, cu drepturi de administrator apostolic, al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0