HomeReligie

PS Petru Gherghel, 22 de ani de episcopat

Pe 1 mai 2012 s-au împlinit 22 de ani de cînd PS Petru Gherghel (foto) se află în fruntea Episcopiei Romano-catolice de Iași.

 

Episcopul de Iași s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăești, județul Neamț. După terminarea școlii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iași.
La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat până în anul 1967, cînd a fost transferat la Rădăuți. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iași, iar în martie 1975 a fost numit rector.
La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispoziția Sfîntului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iași. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978.
La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.
„Ca toți să fie una” – acestea sînt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

Comentarii

WORDPRESS: 0