Episcopul-vicar a luat parte la prezentarea noii ediţii a Dicţionarului General al Literaturii Române, lucrare ce va fi editată în acest an.
PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la un eveniment organizat de Academia Română, care a inclus prezentarea noii ediţii a Dicţionarului General al Literaturii Române, lucrare va fi editată în acest an. Conferinţa, intitulată „Dicţionarul General al Literaturii Române: canon şi identitate culturală”, s-a desfăşurat la sediul Academiei Române din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”.
Noul dicţionar reprezintă unul dintre proiectele derulate de Academia Română, fiind realizat sub conducerea academicianului Eugen Simion. Lucrarea este un instrument de lucru important care tezaurizează spiritualitatea românească în dimensiunea sa literară. La acest eveniment au participat academicieni, profesori universitari, doctori în istorie literară din ţară şi de peste hotare, care au susţinut prelegeri pe marginea subiectului.
PS Ioachim Băcăuanul a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe Române la făurirea culturii române. „S-a amintit de prea multe ori o vorbă de duh a inegalabilului nostru povestitor, diaconul Ion Creangă – caterisit, dar reabilitat în zilele noastre de Preafericitul Patriarh Daniel -, despre românul căruia îi trebuie mult până se apucă de treabă, că de lăsat se lasă repede. Acesteia i s-a alăturat reflecţia despre monumentele lăsate neterminate, care ar fi mult mai numeroase decât cele duse la bun sfârşit. Cam în acelaşi stil a fost şi observaţia genialului Petre Țuţea, care, spune el, a reflectat multă vreme să scrie o teză de doctorat intitulată «Aflarea în treabă, ca normă de lucru la români». Și ar fi avut ce scrie! Cu toate acestea, iată că autenticii corifei ai literaturii noastre dezmint acest fenomen, pentru că acum avem fericita ocazie să «târnosim» un monument terminat, şi nu orice fel de monument, ci unul care structurează pentru veşnicie identitatea noastră culturală. Biserica Ortodoxă Română a făcut, timp de aproape o jumătate de secol, demonstraţia capacităţii sale de luptă cu «duhurile răutăţii care zboară în văzduh», cum spunea Sfântul Apostol Pavel. Este o realitate dureroasă, dar devenită constatare de zi cu zi, că, în momentul de faţă, românii se simt abandonaţi, aparent fără sorţi de izbândă. Trebuie să le demonstrăm că au rămas lângă ei cele două prezenţe emblematice, ca doi fraţi odrăsliţi din aceeaşi tulpină: Biserica şi Academia. Altfel spus, cultul şi cultura, esenţiale pentru fiinţarea unui neam creştin. Dicţionarul General al Literaturii Române va fi un izvor inepuizabil pentru generaţiile neamului nostru”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.
Comentarii