PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, împlinește joi, 29 martie, 58 de ani.
S-a născut în comuna Stănița și este al treilea copil din cei opt ai familiei Giosanu.
Între anii 1961 – 1969, a urmat cursurile primare în localitatea natală, după care a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria. Acolo s-a format la „școala” marilor duhovnici Paisie Olaru și Cleopa Ilie. În anul 1975, a absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, iar în 1980 a fost tuns în monahism. Tot în 1980 a terminat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, din București.
În anul 1985 a fost transferat la Centrul Eparhial Iași, unde a îndeplinit mai multe funcții: arhidiacon al Catedralei Mitropolitane, secretar al IPS Mitropolit Teoctist, corector al revistei „Mitropolia Moldovei și Sucevei”, dar și econom mitropolitan.
În anul 1990 a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitană și apoi hirotesit arhimandrit. Din 1991, cu binecuvîntarea PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a primit o bursă de studii postuniversitare la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris, iar în 1994 a primit titlul de doctor în teologie la acest institut, cu lucrarea „Îndumnezeirea omului în gîndirea părintelui Dumitru Stăniloaie”.
În Franța s-a preocupat și de comuntatea ortodoxă din Paris și a înființat Mănăstirea „Buna Vestire” la Rosiers, unde a activat ca duhovnic și îndrumător pentru creștinii din Occident și, îndeosebi, pentru tinerii sosiți la studiu în capitala Franței.
În anul 1998, Ioachim Băcăuanul a fost ales de către Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului, însă, fiind angajat în numeroase activități sociale, eclesiale și ecumenice, nu a putut veni în țară decît în anul 2000.
De la data hirotonirii, mai 2000, și pînă în prezent, PS Ioachim Băcăuanul a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și filantropică. Anul trecut, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rang de episcop-vicar într-o ceremonie religioasă ce a avut loc la Catedrala Episcopală din Roman, moment în care Episcopia Romanului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie.
A pus temelia și a sfințit a numeroase lăcașuri de cult, a hirotonit în treptele de diacon și preot peste 100 de preoți, este autorul a numeroase lucrări și a primit distincții pentru implicarea în viața comunității.
Comentarii