HomeReligie

PS Ioachim Băcăuanul a prezentat calendarele pentru 2013

Credincioșii sunt îndemnați să susțină continuarea activităților social-filantropice, prin cumpărarea calendarelor din lăcașurile de cult și magazinele specializate.

 

 

PS Ioachim Băcăuanul (foto – dreapta), episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat joi, 13 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, calendarul creștin ortodox pentru anul 2013. „Calendarul este un instrument care ne ajută să ne împărțim timpul după mersul liturgic al Bisericii„, a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Membru al Comisiei Sfântului Sinod de întocmire a calendarului bisericesc, PS Ioahim Băcăuanul a oferit câteva detalii suplimentare privind alcătuirea calendarului: „Anul bisericesc este împărțit în trei perioade: triodul (care ține de la Duminica Vameșului și a Fariseului până la Paște), penticostarul (de la Paște până la Duminica I după Rusalii sau a Tuturor Sfinților) și octoihul (care ține tot restul anului). Cum, în 2013, Paștele cade pe 5 mai, calcularea calendarului se face ținând seama de timpul liturgic. Pentru întocmirea calendarului, unele date sunt furnizate de centrele astronomice – fazele lunii, echinocții și solstiții. Toate datele din calendar trebuie să fie conforme cu hotărârile luate de Sfântul Sinod„, a spus episcopul-vicar.

Noul calendar liturgic poate fi achiziționat în trei forme – unul clasic, al doilea cu file și al treilea sub forma unui carnețel -, din lăcașurile de cult sau din magazinele bisericești de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

PS Ioachim Băcăuanul a prezentat principalele caracteristici ale noului calendar. „Anul 2013 va fi dedicat de Biserica Ortodoxă Română cinstirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, pentru a marca împlinirea a 1700 de ani de la decretul de Milano din anul 313, prin care s-a acordat libertate creștinismului„, a spus episcopul-vicar.

La conferința de presă a participat și preotul Constantin Gherasim (foto – stânga), purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a cerut credincioșilor să susțină continuarea activităților social-filantropice, prin cumpărarea calendarului din lăcașurile de cult și magazinele specializate, și a împărțit celor prezenți calendare.

Comentarii

WORDPRESS: 0