„Copil vaccinat, copil protejat”, campanie de promovare a vaccinării organizată de DSP Neamț

HomeSanatate

„Copil vaccinat, copil protejat”, campanie de promovare a vaccinării organizată de DSP Neamț

În perioada martie – aprilie 2025, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț va derula activități de promovare a vaccinării, conform Calendarului Național de Vaccinare, în cadrul campaniei „Copil vaccinat, copil protejat”. Astfel de acțiuni se vor desfășura, în această perioadă, la nivel național. „Această inițiativă urmărește să crească nivelul de conștientizare cu privire la importanța vaccinărilor și să încurajeze părinții să-și protejeze copiii împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”, arată reprezentanții DSP Neamț.

De ce este importantă vaccinarea?

Specialiștii în sănătate publică arată că, prin prevenirea răspândirii bolilor infecțioase, vaccinarea are un rol crucial în protejarea sănătății copiilor. An de an, vaccinarea salvează milioane de vieți și alte milioane de oameni sunt protejați prin vaccinare de numeroase boli și dizabilități.

Atunci când o parte semnificativă a oamenilor este protejată prin vaccinare de apariția bolii, apare fenomenul de „imunitate de grup”, transmiterea bolii este încetinită, ajungând să fie protejate inclusiv persoanele care nu pot beneficia de vaccinare, de exemplu copiii cu vârste prea mici pentru a primi un anumit vaccin, nou-născuții, persoane care suferă de anumite afecțiuni pentru care este contraindicată vaccinarea. „Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a promova sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții”, afirmă reprezentanții DSP Neamț.

Calendarul național de vaccinare din România

Obiectivul vaccinărilor incluse în Calendarul național de vaccinare este de a proteja sănătatea populației împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare. Aceste boli sunt: hepatita B, tuberculoza, tetanosul, difteria, tusea convulsivă, poliomielita, infecțiile cu Haemophilus influenzae tip B, infecțiile pneumococice, rujeola, rubeola și oreionul.

Este important de știut că orice copil, adolescent sau adult care nu a beneficiat de vaccinare sau a fost vaccinat incomplet poate fi recuperat la vaccinare, pe scheme particularizate și adaptate vârstei fiecăruia.

„De asemenea este important să precizăm că vaccinarea din copilărie este protectivă pentru unele boli doar pe anumite perioade de timp (5, 10, 15 ani) fiind necesare rapeluri la vârstă adultă. Viitoarele mămici pot să primească informații utile în timpul consultațiilor din perioada de sarcină, atât de la medicul de familie, cât și de la medicul specialist, astfel încât să se obțină protecție atât pentru mamă, cât și pentru viitorul bebeluș”, arată reprezentanții DSP Neamț.

Activitățile programate în cadrul campaniei

Deși vaccinarea are beneficii, ratele de vaccinare rămân sub nivelurile optime în unele comunități, ceea ce împiedică instalarea „imunității de grup”. De aceea, prin intermediul acestei campanii, Ministerul Sănătății urmărește realizarea unor activități care să contribuie la reducerea acestui decalaj prin educație și informare țintită.

Între acestea se numără acțiuni la nivelul comunităților vulnerabile, workshop-uri, sesiuni educaționale cu părinții ai căror copii sunt eligibili pentru vaccinare, precum și sesiuni de informare despre importanța vaccinării în unitățile economice unde lucrează populație predominant feminină sau părinți cu copii eligibili pentru vaccinare, din Piatra Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz și Roznov. Activitățile vor mai include campanii door to door în comunele Vânători-Neamț, Petricani, Dumbrava Roșie, Gârcina și Dămuc, unde rata de vaccinare este scăzută. Este de remarcat că sunt și comune precum Mărgineni, Farcașa, Agapia, Tazlău sau Crăcăoani, în care acoperirea vaccinală este bună, datorită implicării medicilor de familie și asistenților medicali comunitari.

„Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP Neamț va desfășura campanii prin participarea la evenimentele locale care se vor organiza și al căror program va fi făcut cunoscut în timp optim, prin distribuirea materialelor informative. Aceste campanii vor fi focusate pe încurajarea părinților de a primi și solicita informații corecte, bazate pe dovezi, pentru ca hotărârea privind vaccinarea și protejarea copiilor să fie de comun acord, și în beneficiul superior al copilului”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.