HomeActualitate

Proprietarii de câini nu şi-au microcipat patrupedele

Au mai rămas doar trei luni până la data la care toţi câinii cu stăpân trebuie să fie microcipaţi, însă romaşcanii nu se înghesuie la cabinetele veterinare.

Potrivit legii, toţi proprietarii de câini sunt obligaţi să-şi microcipeze animalele, însă, la nivelul Romanului, nu prea mulţi sunt cei care au luat în serios prevederile legislative. Puţini din cei care deţin patrupede au înţeles că, dacă nu îşi microcipează animalele, riscă amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei. Cabinetele veterinare din Roman sunt pregătite pentru microciparea câinilor şi aşteaptă ca proprietarii să vină. „Sunt puţini cei care şi-au microcipat câinii. Au trecut pe la cabinet proprietarii de animale care au plecat în concedii şi şi-au luat câinii cu ei. Noi suntem pregătiţi, am făcut reclamă şi pe site, şi pe facebook, dar, până în prezent, acest lucru nu a avut niciun efect. Nici 10% dintre cei care ar trebui să îşi microcipeze câinii nu s-au prezentat la cabinet”, a spus Iuliana Simiuc, medic veterinar din Roman.

Proprietarii de câini mai au timp până la data de 1 ianuarie 2015 să se prezinte cu animalul la cabinetele medicilor veterinari. După data de 31 decembrie 2014, este interzisă detinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi.

Microciparea câinilor se referă la aplicarea unui microcip cu o serie unică, ce va fi trecută în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi în carnetul de sănătate al animalului. Pentru o taxă de aproximativ 100 lei, în funcţie de tariful cabinetului veterinar care efectuează operaţia, un medic veterinar va oferi o consultaţie, montarea microcipului, introducerea în baza de date RECS, carnetul de sănătate nou cu serie unică şi vaccinare antirabică.

Comentarii

WORDPRESS: 0