HomeNeamt

Proprietarii de animale pun în pericol sănătatea publică

Medicii veterinari se plâng de faptul că unii proprietari de animale refuză să-și vaccineze animalele, iar acest lucru favorizează transmiterea bolilor la alte animale și, chiar, la oameni.

 

 

Conform Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, anul trecut, pe teritoriul județului s-au înregistrat 16 focare de anemie infecțioasă ecvină, zece focare de leucoză enzootică bovină, opt focare de rabie, trei focare de Loca americană și 23 de focare de echinococoză. Unele din aceste focare au fost stinse, iar altele sunt în curs de stingere. Proprietarii de animale sunt despăgubiți de către stat în cazul apariție de boli la animale, respectiv TBC, leucoza enzootică bovină, rabie, pestă porcină, anemie infecțioasă ecvină sau trichineloză.

„Ne confruntăm cu ignoranța unor proprietari în ceea ce privește riscul de apariție a unor boli transmisibile cu un grad contagios ridicat prin neprezentarea cu animalele la acțiunile profilactice obligatorii sau refuzul de a permite accesul medicului veterinar în curtea proprietarului, pentru efectuarea acestor acțiuni, existând, astfel, riscul transmiterii acestor boli la om, inclusiv pagube economice imense”, a declarat medicul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.

Proprietarii de animale și păsări sunt obligați să asigure asistența sanitară veterinară realizată de un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA să asigure regulile generale de biosecuritate și să respecte condițiile de igienă și parametrii de microclimat din încăperi.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0