Prima paginăSocialEducatie

Promovabilitatea la bacalaureat este în creştere uşoară

Dimensiune text

Procentul de promovabilitate la bacalaureat este de 65,35%, cel mai mare din ultimii trei ani. Procentul pentru absolvenţii din seria curentă este de 71,07%. Colegiul Naţional „Roman-Vodă”  are 99,29% promovabilitate.

Mai mult de jumătate dintre candidaţii la examenul de bacalaureat din judeţul Neamţ au reuşit să promoveze examenul. Rezultatele afişate mai repede decât prevedea Ministerul Educaţiei arată că 65,35% dintre candidaţii din judeţ au reuşit să obţină note de trecere la toate cele trei probe de examen şi o medie finală cel puţin egală cu 6. Comparativ cu anii trecuţi, procentul de promovabilitate este în creştere, lucru determinat atât de seriozitatea cu care elevii au început să abordeze examenul maturităţii după duşul rece din 2011, cât şi a severităţii profesorilor, care, între două rele, preferă să aibă mai mulţi corigenţi în ultimul an de liceu decât mai puţini promovaţi la examenul de bacalaureat.

„Suntem relativ mulţumiţi de rezultatele obţinute la examenul din acest an. Rezultatele sunt peste cele obţinute la simularea care a avut loc în luna martie şi uşor peste media pe ţară. Cred că procentul obţinut este corect, reflectă nivelul real de pregătire al elevilor”, a spus inspectorul şcolar general, Viorel Stan.

Procentul de 65,35% se referă la numărul total al candidaţilor participanţi la examen, indiferent dacă sunt absolvenţi ai promoţiei 2014 sau din seriile anterioare. Procentele calculate pe serii arată diferit. Promovabilitatea pentru absolvenţii din seria curentă este de 71,07%, în timp ce doar 39% dintre candidaţii care au absolvit liceul în anii trecuţi au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat.

Dacă toţi elevii înscrişi în clasa a XII-a ar fi intrat în bacalaureat, cifrele nu ar fi arătat prea bine. Raportând numărul candidaţilor promovaţi la numărul total de înscrişi în catalog, plus candidaţii din seriile anterioare prezenţi la examen, promovabilitatea în Neamţ ar fi fost undeva în jur de 52%.

Cei mai mulţi dintre candidaţii declaraţi reuşiţi au avut medii cuprinse între 8 şi 8,99 (817 candidaţi). 686 candidaţi au avut medii cuprinse între 7 şi 7,99, 657 candidaţi s-au înscris în intervalul  6 – 6,99, iar 559 candidaţi au obţinut medii peste 9. Un singur candidat din Neamţ a trecut bacalaureatul cu 10 pe linie. 298 dintre candidaţii declaraţi respinşi au ratat examenul „la mustaţă”, cu note peste 5 la fiecare probă de examen, dar cu media finală între 5 şi 5,99.

Un candidat înscris, unul promovat

Conform datelor prezentate de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, cele mai bune rezultate la examenul de bacalaureat le-a obţinut Liceul Tehnologic Petricani, cu o promovabilitate de 100%. Singurul absolvent al liceului care şi-a luat inima în dinţi şi s-a înscris la examen a reuşit să promoveze. Următoarele locuri ale clasamentului făcut de inspectoratul şcolar sunt ocupate de liceele de elită ale judeţului: Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, cu 99,29% promovabilitate, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, cu 98,93%, şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, cu o promovabilitate de 98,85%.

În dreptul a două licee din judeţ este trecut un nedorit scor de 0% la promovabilitate: la Liceul Tehnologic Adjudeni, unde s-au înscris la bacalaureat 19 absolvenţi, dar nici unul nu s-a prezentat la examen, şi la Liceul Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, unde s-au înscris la examen trei absolvenţi, fără ca vreunul să promoveze examenul.

Toate liceele romaşcane au obţinut rezultate mai bune decât anul trecut. După Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, cu o promovabilitate de peste 99%, urmează Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, cu 66,67% promovabilitate, cea mai mare medie fiind obţinută de şeful de promoţie, Victor Robu, 9,88. Foarte aproape de 60% se situează Liceul Teologic Franciscan, cu 59,92%, şeful de promoţie Cornel Ilinca obţinând şi cea mai mare medie la bacalaureat, 9,4. Urmează Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, cu o promovabilitate de 59,24%, cea mai mare medie fiind obţinută de Răzvan Cighir, 9,78. La distanţă mică se situează Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, cu o promovabilitate de 57,35%, cea mai mare medie fiind obţinută de Vasile Florea. Creşteri destul de spectaculoase în ceea ce priveşte promovabilitatea la examen au înregistrat şi Colegiul Tehnic „Petru Poni”, cu 56,73%, media cea mai mare fiind obţinută de şefa de promoţie Alexandra Mancaş, cu 9,93, şi Colegiul Tehnic „Miron Costin”, unde 53,36% dintre candidaţi au promovat examenul. Cea mai mare medie a fost obţinută de şefa de promoţie Elena Bostan, cu 9,65.

Procente mai mici au obţinut Liceul cu Program Sportiv, 37,5%, cel mai bun rezultat fiind obţinut de Florin Corodescu, cu 9,4. Lista liceelor romaşcane este încheiată de Colegiul Tehnic „Danubiana”, cu un procentaj de promovabilitate de 32,6%, şefa de promoţie Ioana Bâlbâie obţinând şi cea mai mare medie la bacalaureat.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • emi 8 ani

    „Danubiana”,cu promovavilitate redusa in ultimii ani(acum stau bine cu 32%),primeste mereu un mare numar de clase .Care o fi criteriul?