Prima paginăEducatieNeamt

Promovabilitate de 24,63% la Bac-ul de toamnă

Dimensiune text

În judeţul Neamţ, 197 de absolvenţi au trecut cu bine de toate probele bacalaureatului, din 975 de candidaţi înscrişi. Niciun candidat declarat reuşit nu a putut să obţină media 8. În această sesiune, promovabilitatea a fost de 0% la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman.

Absolvenţii de liceu care au susţinut probele de bacalaureat în sesiunea din august – septembrie culeg roadele. Cei care au tratat serios examenul maturităţii au fost declaraţi reuşiţi, ceilalţi se vor pune cu burta pe carte dacă vor să aibă diplomă de bacalaureat. Licee fără niciun promovat, puţini absolvenţi reuşiţi, medii mici şi mulţi absenţi, acesta este tabloul din sesiunea de toamnă a bacalaureatului din acest an. Niciun candidat declarat reuşit nu a putut să obţină media 8, ceea ce arată nivelul slab la care s-au prezentat absolvenţii de liceu.

Printre liceele nemţene care au reuşit „performanţa” de a nu avea niciun candidat admis se numără Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” din comuna Agapia, Liceul Tehnologic din Petricani, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi” din Roman.

„La examenul de bacalaureat, sesiunea august – septembrie, au fost înscrişi 975 de candidaţi, dintre care au fost prezenți 800, iar doi au fost eliminaţi. Au promovat examenul 197 de absolvenţi. 164 de absolvenţi au obţinut note între 6 şi 6,99, iar 33 de candidaţi au primit note între 7 şi 7,99. Procentul de promovabilitate este, înaintea contestaţiilor, de 24,63%”, a precizat profesor doctor Viorel Stan, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

În zona Roman au fost înscrişi 364 de absolvenţi, dintre care doar 69 au fost declaraţi reuşiţi. Cea mai mare medie de la bacalaureatul din sesiunea august a fost de 7,83, obţinută de un absolvent de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman. Dintre cei 54 de absolvenţi ai acestui liceu înscrişi la bac-ul de toamnă, 15 au trecut cu bine.

19 absolvenţi de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, dintre cei 67 înscrişi, au trecut cu bine de bacalaureat, cea mai mare medie fiind 7,48. Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a avut opt absolvenţi înscrişi la bac-ul de toamnă; doar doi vor avea diplomă de bacalaureat. Dintre cei 77 de absolvenţi de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” înscrişi la bacalaureat, nouă au trecut cu bine, cea mai mare medie fiind 7,71. Opt absolvenţi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani au avut medii de peste 6, dintre cei 28 înscrişi, media cea mai mare fiind 6,85. La Colegiul Tehnic „Danubiana”, patru absolvenţi au promovat, dintre cei 54 înscrişi, media cea mai mare fiind 6,81. Liceul cu Program Sportiv din Roman are, în această sesiune, opt absolvenţi reuşiţi, dintre cei 41 înscrişi, cea mai mare medie fiind 6,73.

Patru licee din zona Roman au câte un absolvent reuşit: Liceul Tehnologic „Sfântul Ioan de la Salle” din Pildeşti, comuna Cordun (zece absolvenţi înscrişi), Liceul Tehnologic din Adjudeni, comuna Tămăşeni (doi absolvenţi înscrişi), Liceul Tehnologic din Nisiporeşti, comuna Boteşti (trei absolvenţi înscrişi) şi Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” (nouă absolvenţi înscrişi).

Conform statisticilor Ministerului Educaţiei, în această a doua sesiune au promovat, la nivel naţional, 10.779 de absolvenți de clasa a XII-a (24,1%), din totalul celor 44.759 de candidați prezenți. În funcție de promoția absolvită, 8.097 (75,1%) de candidați reușiți provin din promoția curentă, iar 2.682 (24,9%) din promoțiile anterioare. Comparativ cu rata de promovare înregistrată înainte de contestații în aceeași sesiune a anului trecut (22,27%), se constată o creștere de 1,83%.

Pe județe, cele mai mari rate de promovare – peste 30% – s-au înregistrat în județele Alba (35,81%), Iași (34,15%), Cluj (33,09%), Harghita (30,90%) și Caraș-Severin (30,38%).

Rata de promovare în Capitală este de 22,85% (cea mai mare, în sectorul 4 – 29,49%). Județele cu o rată minimă de promovare – sub 17% – sunt Ilfov (14,69%), Gorj (15,85%), Buzău (16,18%) și Mehedinți (16,69%).

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0