Prima paginăEconomie

Promisiuni pentru eliminarea taxei de mediu de 80 de lei pe tona de gunoi

Promisiuni pentru eliminarea taxei de mediu de 80 de lei pe tona de gunoi

Dimensiune text

 

Primarul Lucian Micu a fost prezent luni, 8 mai, la București, la întâlnirea reprezentanților Asociației Municipiilor din România, un organism consultativ ce permite un dialog cu oficialii Guvernului. Pe ordinea de zi a discuțiilor s-a aflat și taxa de mediu de 80 de lei, intrată în vigoare la 1 ianuarie anul curent, și care se aplică la nivel de țară, ceea ce în multe orașe, inclusiv în Roman, a provocat nemulțumiri în rândul cetățenilor.

 

„Luni, 8 mai, primarul Lucian Micu a participat la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, eveniment la care au luat parte şi viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, şi Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale. Pe ordinea de zi s-au discutat propuneri de modificare a legislaţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, precum şi privind Codul Administrativ. Un subiect important l-a reprezentat aplicarea taxei de mediu de 80 de lei pe tona de deşeuri, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu promiţând că va încerca să diminueze sau să elimine acest bir care se aplică în întreaga ţară de la 1 ianuarie 2017 şi care reprezintă o povară asupra tuturor românilor”, au declarat reprezentanții Primăriei Roman.

Și preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul sectorului 3 din București, Robert Negoiţă, a solicitat ministrului Mediului să se găsească urgent o soluţie pentru reglementarea problemei cauzate de intrarea în vigoarea OUG 196/2005, cea prin care se prevede taxarea cu 80 de lei pe tonă pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare. „Avem o mare problemă cu taxa de mediu, adică OUG 196/2005, care penalizează toate autorităţile locale. Este o prevedere profund incorectă şi acest lucru trebuie schimbat. Noi propunem să fie penalizaţi doar cei care nu reciclează, care nu colectează selectiv şi care nu îşi fac acea cotă de material selectiv. Nu trebuie să fie suprataxate toate autorităţile locale, ci doar acelea care nu îşi fac treaba”, a explicat primarul sectorului 3 București.

Taxa de mediu este impusă pentru faptul că, în multe localități, cetățenii nu fac colectare selectivă, mai exact depun deșeurile la un loc, pe când normele de mediu impuse de Uniunea Europeană cer ca PET-urile, hârtia sau metalul să fie reciclate, în scopul protejării mediului. Răspunsul ministrului Mediului a fost următorul: „Suntem deja în negocieri pentru ca OUG 196/2005 să fie modificată şi să nu mai apară probleme la nivelul autorităţilor locale. Şi, desigur, nici cetăţeanul nu trebuie penalizat pentru ceva ce nu a fost învăţat să facă: colectare selectivă. Acum îl vom învăţa să facă asta, prin campanii de informare, şi îi vom explica şi care sunt avantajele. Propunerea noastră este ca taxa de 80 de lei la tonă să rămână, dar să eliminăm taxa de 100 de lei, care era, în fapt, o dublă taxare, am convenit ca populaţia să plătească diferenţiat pentru ceea ce produce şi să se facă selectarea pe două fracţii, uscată şi umedă. Producătorii de ambalaje vor putea finanţa astfel nişte proiecte ale UAT-urilor, dar doar acolo unde administraţiile locale îşi fac treaba şi colectează selectiv”.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0