Prima paginăEconomie

Proiectul de înființare a unui punct vamal la Roman așteaptă girul Ministerului Educației

Proiectul de înființare a unui punct vamal la Roman așteaptă girul Ministerului Educației

Dimensiune text

 

Municipalitatea a reluat, în ultimele săptămâni, discuțiile pentru înființarea unui punct vamal în Roman, demers justificat prin faptul că numărul firmelor din zona Roman care fac operațiuni de import-export și care utilizează materie primă din străinătate este unul mare.

Dacă intenția municipalității de amenajarea a unui punct vamal la Roman, pentru care a fost propus un spațiu din incinta fostului Liceu nr. 1 de pe strada Ștefan cel Mare – E85, a primit acordul de principiu al Direcției Generale a Vămilor, Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu este de acord cu schimbarea destinației clădirilor.

„Știut fiind faptul că peste 60% din exporturile din județ sunt din Roman, am considerat că este oportun să reluăm această discuție mai veche. Am făcut pași importanți cu Direcția Generală a Vămilor și ne aflăm într-o perioadă de analiză a acestor solicitări. Noi am propus ca acest punct de lucru al Vămii să fie în incinta fostului Liceul nr. 1, o zonă care permite, pe de o parte, desfășurarea în bune condiții a acestui punct vamal de la Roman, dar, în același timp, fiind și o zonă foarte bună pentru TIR-urile care fac import și export să poată fi parcate fără a deranja traficul rutier. Din păcate, ne-am lovit de un refuz al Inspectoratului Școlar Județean, care să ne permită schimbarea destinației acelui spațiu. E bine știut faptul că, din păcate, nu se mai desfășoară niciun proces instructiv-educațional, drept care aceste clădiri, în momentul de față, nu mai deservesc scopului pentru care au fost create. Tocmai în ideea de a dinamiza, din punct de vedere economic, zona Romanului, am gândit și acest punct vamal, dar, din păcate, reprezentanții ISJ nu gândesc în același sens ca și noi, drept care vom face demersuri mai departe la Ministerul Educației pentru a-i determina să înțeleagă că noi, la Roman, avem nevoie de un punct al Vămii”, a declarat primarul Lucian Micu, în cadrul conferinței de presă săptămânale de luni, 2 octombrie.

Ideea de înființare a unui punct vamal la Roman s-a conturat după închiderea celui de la Horia, în 2011, când Autoritatea Națională a Vămilor (acum Direcția Generală a Vămilor) a trecut printr-un proces de restructurare. În 2013, administrația locală, cu sprijinul Prefecturii Neamț, a inițiat primele discuții în acest sens, fiind obținut acordul Direcției Regionale a Vămilor de la Iași.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0