HomeEconomie

Proiecte tip pentru cei care vor banii europeni

Pagina de Internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale găzduieşte mai multe proiecte tip. Fermierii pot vedea ce trebuie să conţină un plan de afaceri. 

Pentru a veni în sprijinul fermierilor care nu ştiu cum arată un proiect prin care pot atrage banii europeni, Ministerul Agriculturii le-a pus acestora la dispoziţie câteva proiecte tip. Acestea sunt destinate celor care vor să facă ferme de legume, ferme de vaci sau porci, livadă de pomi, dar şi seră de legume.

Autorităţile au luat această măsură după ce specialiştii în fondurile europene destinate agriculturii au tras un semnal de alarmă, atăgând atenţia că fermierii nu pot face singuri proiectele de afaceri, deoarece datele tehnice reprezintă un impediment destul de mare. Astfel, cei care vor să aplice la una sau mai multe măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală trebuie să apeleze la sfatul consultanţilor care, de cele mai multe ori, costă destul de mult.

„Dacă nu eşti familiarizat cu structura elaborării unui astfel de document, nu ai şanse să-l faci. În mod automat, în ecuaţia asta intervine consultantul. În programarea trecută, firma îţi lua nişte bani chiar dacă proiectul nu era aprobat şi, apoi, bani în plus dacă obţineai finanţare”, a precizat Mihai Stoica, managerul Grupului de Acţiune Locală „Podişul de nord al Bârladului”, din care fac parte şase comune – Bîra, Boghicea, Gâdinţi, Sagna, Stăniţa, din judeţul Neamţ, şi Oţeleni, din judeţul Iaşi.

Chiar dacă proiectele tip afişate pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au caracter orientativ, tinerii fermieri îşi pot face o părere despre cum ar trebui întocmit un plan de afaceri şi ce elemente trebuie să aibă, încât rezultatul să fie un succes. Cu un astfel de plan se pot depune proiecte europene pe mai multe submăsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi se poate obţine o finanţare de la câteva sute de mii de euro, la câteva milioane de euro.

Comentarii

WORDPRESS: 0