Proiecte dedicate învățării limbilor străine, la Școala „Calistrat Hogaș” din Roman

HomeSocial

Proiecte dedicate învățării limbilor străine, la Școala „Calistrat Hogaș” din Roman

 

Elevii de la Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” din Roman au desfășurat o serie de activități în cadrul unui proiect realizat special pentru Ziua Limbilor Europei, manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei „Anul european al limbilor vorbite”.

Cunoașterea limbilor străine este un atu pentru toți cetățenii europeni ai secolului al XXI-lea. Elevii trebuie să conștientizeze care sunt avantajele ce derivă din cunoașterea mai multor limbi străine și să identifice metodele cele mai eficiente și materialele auxiliare cele mai utile în acest demers de învățare. Scopul principal al activității este acela de a pune accent pe experiența personală a elevilor în legătură cu studiul limbii engleze.

Desfășurarea în școala noastră a unui Proiect Comenius „Unitate în diversitate” în perioada 2012 – 2014, proiect cu privire la varietatea de culturi și națiuni din Europa, a subliniat importanța și diversitatea lor, conexiunile și unitatea între ele. Proiectul a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul Programului Sectorial Comenius din Programul „Învăţare pe tot Parcursul vieţii”, și reprezintă o dovadă a importanței cunoașterii limbilor străine.

Putem afirma că am fost și ne aflăm într-o continuă descoperire și învățare, alături de generațiile de elevi din Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” Roman, generații alături de care continuăm cu alte proiecte școlare, cum este proiectul desfășurat la nivelul școlii în perioada 23 – 26 septembrie, 2019: „CUNOAȘTEREA UNEI LIMBI ESTE UȘA DESCHISĂ CĂTRE ÎNȚELEPCIUNE”, cu activități dedicate zilei de 26 septembrie.

Ziua Europeană a limbilor a reprezentat un impact pozitiv în rândul elevilor Școlii Gimnaziale „Calistrat Hogaș”, iar timp de o săptămână aceștia au reușit, în urma prezentării proiectului și a împărțirii sarcinilor de lucru, să îndeplinească cu succes obiectivele propuse, și anume: înțelegerea diversităţii culturilor, a limbilor europene și valoarea acestei diversități, îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, încurajarea creativităţii, cooperarea și responsabilitatea personală, identificarea unor materiale auxiliare utile în studierea limbilor străine prin realizarea la alegere de creații literare – scrisori, poezii, eseuri, postere sau desene, lucrând individual, în echipă sau în perechi. La final s-a realizat un panou special cu lucrările elevilor – un număr destul de mare, munca acestora fiind apreciată în mod deosebit.

Ca o concluzie, a învăța o altă limbă nu înseamnă doar a învăța cuvinte noi, ci un nou mod de a gândi nu numai despre alte societăți, o modalitate nouă de a observa mai bine propria noastră societate, iar astfel de proiecte educaționale valorifică talentele elevilor de la Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” – Roman.

Motto-ul Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”

„Limba este un labirint. Vii dintr-o direcție și ajungi într-un loc familiar, apoi vii din altă direcție și ajungi în același loc, dar acesta nu îți mai este familiar“ – Ludwig Wittgenstein

Prof. Coord. Daniela Obreja

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0