Prima paginăEconomie

Proiect european de milioane de euro, cu penalităţi de sute de mii de lei pentru constructori

Proiect european de milioane de euro, cu penalităţi de sute de mii de lei pentru constructori

Dimensiune text

 

apaserv lucrare proiect europeanÎn urmă cu mai bine de şase ani, compania ApaServ a câştigat un proiect de peste 107 de milioane de euro pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Neamţ. Contractul pe tot proiectul s-a semnat în martie 2011, iar pentru zona Roman – beneficiară a două componente – contractele s-au semnat în 2012, respectiv 2013. Nici acum lucrările nu sunt gata, în sensul că mai trebuie făcute unele remedieri, însă constructorii vor plăti pentru întârzieri. Cât de mult îi ustură la buzunare întârzierile şi neseriozitatea când vine vorba de bani europeni, aflaţi din acest articol.

La staţia de epurare, contract de 43 milioane lei, penalităţi de 350.000 lei

Primul contract semnat pentru Roman din acest mare proiect a fost „Extinderea şi modernizarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Roman”, atribuit, în data de noiembrie 2012, firmei Passavant Roediger GmbH. Conform site-ului ApaServ, la acest contract încă se mai lucrează, însă oficialii companiei spun că totul este finalizat 100% şi se mai fac unele remedieri. Oricum, procesul verbal de recepţie la terminarea lucrării (PVRTL) a fost semnat şi va urma şi semnarea procesului verbal de recepţie finală. „Au fost finalizate lucrările la staţia de epurare Roman şi s-a semnat PVRTL în data de 29 iunie 2016”, ne-au transmis reprezentanţii companiei ApaServ.

Lucrările au început bine la acest proiect, dar a fost nevoie de intervenţia tuturor factorilor de decizie de pe plan local şi judeţean de „a da bice”, pentru a nu se pierde finanţarea, iar de la început şi până acum, firma câştigătoare a schimbat mai mulţi subcontractori pentru a se încadra în termene. Pentru o perioadă, pe şantier s-a lucrat şi cu doar o mână de oameni, dar, ultima parte, o firmă cu capital israelian a scos la capăt contractul.

Chiar şi aşa, Cătălin Dughir, directorul companiei ApaServ, spune că s-au aplicat penalităţi constructorului – firma Passavant – de 350.569,37 lei. Și asta deoarece termenul de finalizare a lucrărilor trebuia să fie 1 septembrie 2015, adică acum zece luni. Între timp, mai sunt de făcut remedieri, tot pe cheltuiala constructorului, iar în cazul în care acesta nu se va ţine de treabă va pierde garanţia, spun oficialii companiei de apă. Cu penalităţi de 350.000 de lei, firma va încasa diferenţa dintr-un total de 42.994.113 lei, fără TVA.

Contract de 28 milioane de lei, penalităţi de 600.000 de lei

Mai repede, dar la fel de prost, a mers şi derularea celui de-al doilea proiect ce a vizat Romanul, dar şi comuna Săbăoani – „Extinderea Reţelelor de Canalizare în Roman şi Săbăoani”, atribuit, în data de 18.09.2013, asocierii SC TLSIT SA şi SC Moldocor SA, ambele firme din Piatra Neamţ, aceleaşi care au câştigat şi proiectul european pe deşeuri, şi el gestionat deficitar pentru că nici măcar acum nu este funcţional.

Cele două firme aveau de extins în Roman reţeaua de canalizare cu 14,9 kilometri, pe 34 de străzi, construirea a 13 staţii de pompare ape uzate şi conectarea acestora la reţeaua de canal a oraşului. În comuna Săbăoani, contractul viza extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 17,2 kilometri, pe 29 de străzi, construirea a patru staţii de pompare ape uzate şi conectarea acestora la sistemul de canalizare.

Contractul trebuia să se încheie pe 27.04.2016, iar oficialii ApaServ spun că PVRTL s-a semnat pe 30 decembrie 2015. „Au fost remediate toate lucrările menţionate în anexa 2 la TVRTL, fiind semnat procesul verbal de stingere a anexei pe 1 martie 2016”, spune adresa din partea companiei ApaServ. Cu toate acestea, cel puţin în Săbăoani se lucrează sau ar mai trebui lucrat, pentru că oamenii nu sunt deloc mulţumiţi de gropile lăsate în asfalt – şi nu pentru o zi sau o săptămână, ci de câteva luni.

Valoarea contractului a fost de 27.389.517,09 lei, fără TVA, iar compania ApaServ spune că s-au aplicat constructorului penalităţi de 602.569,37 lei.

Veste bună, nu plătim corecţia aplicată de UE

În derularea acestor două componente ale proiectului de 107 milioane de euro există şi o veste bună. După ce, anul trecut, compania ApaServ a aflat că are de plătit – adică noi avem de plătit – o corecţie financiară de aproape 860.000 de lei (cam cât sunt penalităţile aplicate acum celor doi constructori), directorul Cătălin Dughir spune că suma achitată a fost recuperată de la bugetul de stat, deoarece problemele constatate de Comisia Europeană nu erau din vina companiei, ci din pricina legislaţiei româneşti, care nu era în concordanţă cu cea a UE.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0