De curând, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a fost reprezentat la o nouă întâlnire de lucru din cadrul proiectului strategic doar între școli Erasmus+ „Regardons les rivières et les mares, protégeons les écosystèmes aquatiques dulcicoles… …améliorons nos attitudes et nos comportements envers l’environnement!”, în care colaborează cu școli din alte zece țări europene. La reuniunea de proiect au participat profesorii Adriana Drăghici, coordonatorul național al proiectului, și Daniela Dăscălița, asistentul lingvistic. Gazdă a fost liceul Ehte Humanitaargümnaasium, din Tallinn, Estonia.
„Încă din prima zi, delegațiile au fost întâmpinate de direcţiunea liceului Ehte, însoțită de un grup de academicieni din Versailles și de vice-directorul Institutului Francez din Tallinn. Aceștia au apreciat tematica proiectului şi puternicul impact pe care el îl are asupra formării tinerilor. S-a punctat ideea că astfel de tematici au capacitatea de a modela conştiinţe şi de a genera atitudini menite să încetinească ritmul degradării ecosistemelor acvatice, ca urmare a diferitelor forme de poluare la care noi, oamenii, le supunem. A fost vizitată școala recent reabilitată, modernă, cu o puternică bază materială și cu dotări remarcabile. Membrii delegațiilor au participat apoi la un curs de formare pe tema cartografierii terenului, susținut de coordonatorul transnațional al proiectului, domnul Philippe Wilock. A urmat vizitarea ghidată a centrului orașului Tallinn, așezare greu încercată de valurile istoriei și care mai păstrează semnele trecerii invadatorilor ruși, suedezi, polonezi și danezi. Fiecare invazie și-a lăsat amprenta asupra arhitecturii capitalei estoniene.
A doua zi au fost organizate activități practice QUIZZ în echipe de profesori și elevi, cu identificarea unor obiective ale orașului și a particularităților acestora. A urmat o foarte interesantă vizită la turnul de televiziune situat pe malul Mării Baltice, de unde s-a putut observa rețeaua hidrografică din zonă.
În ziua următoare a fost organizată o excursie de studiu al diferitelor medii acvatice din jurul orașului: râuri, lacuri și spectaculoasa cascadă Keila-Joa.
În a patra zi a reuniunii de proiect, a fost organizat la Muzeul de Științe ale Naturii un curs pe tema apelor din Estonia, florei și faunei specifice acestora. Extrem de incitantă a fost după-amiaza petrecută la Muzeul Maritim Lennusadam, unde am putut vedea evoluţia ambarcaţiunilor maritime începând cu vasele vikingilor până la submarinul şi spărgătorul de gheaţă deschise pentru a fi vizitate.
Ultima zi a întâlnirii a fost rezervată prezentării lucrărilor efectuate în țară, de către fiecare delegație participantă. Echipa română a pregătit pentru acest moment materialul «Ochiul Beiului – lacul care nu îngheață niciodată» și o prezentare a modului de organizare și derulare la nivelul liceului a activităților dedicate Zilei Mondiale a Apei. Au fost apoi discutate amănunte legate de desfășurarea următoarei întâlniri de lucru, din Slovacia. S-au acordat atestatele de participare şi documentele Europass care consemnează competenţele pe care participanţii la întrunire le-au căpătat în cadrul activităţilor derulate.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la muzeul etnografic al orașului, unde sunt conservate case tradiționale, mobilier, ateliere de lucru, mori de vânt care păstrează amprenta străvechii culturi estoniene. Am constatat cu plăcere că unele vechi obiceiuri casnice sau tehnici de construcție sunt asemănătoare celor din ţara noastră”, ne-a relatat coordonatorul național al proiectului, profesor Adriana Drăghici.
Întâlnirea din Estonia a fost foarte importantă pentru fiecare dintre participanţi. Aceștia au fost încântați să remarce din nou faptul că deşi suntem diferiţi ca formaţie, cultură şi limbă, avem nenumărate puncte comune, fiind cu toții uniţi prin aspiraţii şi principii asemănătoare.
Comentarii