Profitul din trufele culese ilegal, mai tentant decât amenzile

HomeActualitate

Profitul din trufele culese ilegal, mai tentant decât amenzile

 

 

Miercuri, 8 august, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Sagna şi ai posturilor de poliţie arondate au acţionat, împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Roman, pentru depistarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care recoltează trufe în mod ilegal.

„Astfel, în jurul orelor 13.00, poliţiştii au depistat în pădurea din Vulpăşeşti, în punctul denumit «La Humărie», patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 41 de ani, toţi din Oniceni, care recoltau trufe folosind patru câini din rasa Lagotto Romagnolo. Asupra lor a fost găsită cantitatea de peste cinci kilograme de trufe negre”, informează IPJ Neamț. Fiecare dintre ei a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 2.000 de lei, conform articolului 17, litera c), din Legea 171/2010. De asemenea, poliţiştii au confiscat întreaga cantitate de trufe şi au predat-o reprezentanţilor Ocolului Silvic Roman.

Legea 171/ 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, completată și modificată, precizează că recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei până la 5.000 de lei.

Mai multe persoane au fost depistate în flagrant de polițiști și de silvicultori culegând trufe în mod ilegal din păduri din zona Romanului, în ultimele săptămâni, cei mai mulți din comuna Oniceni, care foloseau pentru depistarea trufelor câini dresaţi din rasa Lagotto Romangnolo, în zonele localităților Stănița, Doljești și Vulpășești, iar asupra acestora au fost descoperite mai multe kilograme de trufe negre. Acestora li s-au aplicat amenzi contravenționale, deoarece dreptul de recoltare a trufelor din pădurile județului a fost concesionat de Direcția Silvică Neamț unui operator privat (detalii în Ziarul de Roman la acest link).

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0