Căutători de mii de euro. Cine poate recolta trufe din județul Neamț

HomeEconomie

Căutători de mii de euro. Cine poate recolta trufe din județul Neamț

 

 

Trufele, unele dintre delicatesele celebre, al căror preț poate pleca de la câteva sute de euro kilogramul, cele inferioare, până chiar la câteva mii de euro, pentru cele de soi superior, au ajuns să aprindă și mințile românilor. Trufele, ciuperci care cresc în pământ, pe rădăcinile anumitor arbori, sunt depistate cu ajutorul unor câini special dresați în acest scop. Trufele au ajuns să fie recoltate din pădurile din România de firme specializate, chiar și din județul Neamț, firme care au plătit către Romsilva pentru drepturile de recoltare, în timp ce câinii din rasele folosite cel mai des pentru depistarea trufelor în pădure sunt la mare căutare.

Ca în orice pădure, nici din acest domeniu nu lipsesc „braconierii”. Mai multe persoane au fost depistate în flagrant de polițiști și de silvicultori culegând trufe în mod ilegal din păduri din zona Romanului, în cursul acestei luni. Contravenienții, doi bărbați din Oniceni și doi hunedoreni, foloseau pentru depistarea trufelor câini dresaţi din rasa Lagotto Romagnolo, în zonele localităților Stănița și Doljești, iar asupra acestora au fost descoperite mai multe kilograme de trufe negre. Celor patru li s-au aplicat amenzi contravenționale de câte 2.000 de lei, deoarece dreptul de recoltare a trufelor din pădurile județului a fost concesionat de Direcția Silvică Neamț unui operator privat.

Cine poate recolta trufe din Neamț

Începând cu anul 2016, Direcția Silvică Neamț a oferit la licitație dreptul de a recolta ciuperci comestibile și trufe din fondul forestier proprietate publică a statului, pe care îl administrează. Pentru anul 2018, au fost organizate două proceduri de adjudecare pentru cesionarea dreptului de  recoltare a ciupercilor comestibile și trufelor din fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Direcția Silvică Neamț, în datele de 13 iunie și, respectiv, 18 iunie.

„Anunțurile au fost publicate pe site-ul www.rosilva.ro în data de 30.05.2018, la secțiunea publicitate anunțuri, alte vânzări. La aceste proceduri s-a prezentat doar o singură societate, SC Truffle Scout SRL, care a și cesionat dreptul de recoltare a trufelor. Contractul este încheiat până la data 31.12.2018. Suma contractului este confidențială și nu poate face obiectul Legii 544/2001 (n.r. – privind liberul acces la informațiile de interes public)”, afirmă reprezentanții Direcției Silvice Neamț la o solicitare a Ziarului de Roman pe această temă.

De adăugat că nu este prevăzută în legislație o cantitate minimă de trufe care ar putea fi recoltată de către o persoană, alta decât cesionarul drepturilor, fără a încălca legea.

Ce obligații are cesionarul

Conform caietului de sarcini, firma cesionară are mai multe obligații. Astfel, membrii operatorilor economici vor putea utiliza maximum doi câini de persoană, câini instruiți să depisteze trufele. Instrumentul utilizat la recoltarea trufelor trebuie să fie manevrabil cu o singură mână, iar găurile rezultate în urma recoltării dupa extragerea trufelor trebuie să fie astupate la loc, neastuparea acestora fiind socotită, după caz, contravenție sau infracțiune.

Sunt interzise recoltarea trufelor imature, recoltarea trufelor în afara sezonului, utilizarea uneltelor rudimentare la recoltarea trufelor – sape, greble, cazmale, pluguri -, precum și recoltarea trufelor pe timp de noapte.

Trufele stricate parțial trebuie curățate cu un cuțit mic, iar ceea ce rezultă trebuie să se pună în groapa săpată de câine și să se acopere cu pământ. Orice instrument de recoltare a trufelor trebuie să aibă maximum șase centimetri la partea tăietoare, pentru a se evita tăierea rădăcinilor arborilor, iar dacă din greșeala s-au scos puieți de mici dimensiuni, aceștia trebuie plantați la loc, ei fiind purtători de spori de trufe, se mai precizează în documentul în cauză.

Ce spune legea

Conform Legii 46/2008 privind Codul Silvic, produsele specifice fondului forestier naţional sunt bunurile ce se realizează din acesta, respectiv produse lemnoase şi nelemnoase. Între produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional se regăsesc și trufele şi alte ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia. „Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier naţional se fac/se face pe baza autorizaţiilor emise de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, conform instrucţiunilor aprobate prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, precum şi pe baza autorizaţiei de recoltare/achiziţionare emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului”, precizează Legea 46/2008.

De asemenea, Legea 171/ 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, completată și modificată, precizează că recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii, constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei până la 5.000 de lei.

Apelul silvicultorilor

În ceea ce privește pădurile din județul Neamț, nu au mai fost cesionate drepturi de recoltare pentru alte produse. „Pentru fructe de pădure și plante medicinale Direcția Silvică Neamț achiziționează aceste produse și le vinde către operatorii economici prin licitații publice, ce au fost anunțate și organizate în lunile mai și iunie, anunțate tot pe site-ul www.rosilva.ro. Direcția Silvică Neamț face apel către toți culegătorii de plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci comestibile și trufe ca, înainte de a intra în fondul forestier (în pădure), să se intereseze cine este proprietarul pădurii respective și care este regimul pe care trebuie să îl respecte pentru a recolta aceste produse nelemnoase în condiții de legalitate. Începând cu luna septembrie, Direcția Silvică Neamț intenționează să achiziționeze de la culegători persoane fizice fructe de măceș, iar condițiile de achiziție vor fi anunțate prin intermediul ocoalelor silvice din subordinea direcției”, au mai transmis reprezentanții Direcției Silvice Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0