Firma unui consilier județean a încheiat cel mai mare contract de concesiune cu ADS. Societatea lucrează peste 300 de hectare de teren agricol. Veniturile din agricultură sunt cele mai mari din Neamț.
Un consilier județean deține cel mai mare contract de concesiune a unui teren agricol cu Agenția Domeniilor Statului (ADS). Consilierul PSD Vasile Nica se află printre cei nouă agricultori din Neamț care au preluat, în arendă sau în concesiune, terenuri de la ADS. În total, 11 societăți comerciale, persoane fizice sau stațiuni de cercetare au contract cu ADS.
Firma consilierului PSD Vasile Nica – SC Agromixt Prod Top SRL -, are concesionate, până în anul 2049, 387 de hectare de teren de la ADS: 373, 26 de hectare de teren agricol și 13,92 de hectare de teren neagricol. Nivelul redevenței este de 0,453 de tone/hectar/an pentru terenul agricol și de 0,006 de tone/hectar/an pentru terenul neagricol.
Pe locul doi se află Stațiunea de Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor de la Mărgineni, care are concesionate 371,20 de hectare de teren. Și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru cultura Sfeclei de Zahăr are concesionate 112,14 hectare de la ADS. Cele două stațiuni nu plătesc redevență pentru terenurile concesionate, dar persoanele fizice și societățile sau asociațiile cu profil agricol trebuie să plătească redevențe ce variază de la 0,160 la 0,630 de tone/hectar/an din producția obținută pe terenurile concensionate sau luate în arendă.
Afacerile cu profil agricol se dovedesc a fi profitabile și în cazul familiei Nica. Cu zece salariați, SC Agromixt Prod Top SRL a reușit, în 2012, să realizeze o cifră de afaceri netă de 1.687.744 lei și un profit net de 65.005 lei.
Însă acesta nu este cel mai mare venit obținut din agricultură în județul Neamț. Conform datelor centralizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, cel mai mare venit brut aferent anului 2012 este de 5.361.917 lei și provine din cultivarea cerealelor.
Suprafața de teren cu destinație agricolă pe care (ADS) o deține în județul Neamț este de 1.109, 83 de hectare, în 18 unități administrativ-teritoriale din județ. Potențialii investitori pot concesiona terenuri arabile, pășuni, livezi, vii, ape sau bălți. Cea mai mare suprafață care aparține ADS este la Timișești, acolo unde sunt 311 hectare de teren arabil. La Pâncești sunt aproape 107 hectare de livadă, dar și 92 de hectare de pășune. Terenuri aparținând ADS se mai găsesc la Bîra, Bozieni, Mărgineni, Făurei, Cordun, Timișești, Zănești, Horia sau Icușești, dar și la Roman.
Comentarii