Prima paginăEconomie

Profit din afacerea cu albine

Dimensiune text

Mulţi săteni s-au orientat spre creşterea albinelor, pentru munca  plăcută şi câştigurile obţinute.

Locuitorii satelor din jurul Romanului au dat cultura plantelor pe creşterea albinelor. Schimbarea opţiunilor sătenilor s-a datorat, apreciază edilii comunelor, faptului că pot obţine câştiguri mai mari din apicultură decât din cultivarea legumelor şi a cerealelor. Mulţi săteni s-au orientat şi spre acordarea unui sprijin financiar nerambursabil în apicultură prin Măsura 1.4.1. – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, program derulat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Principala motivaţie în alegerea făcută de solicitanţi a constituit-o munca plăcută, desfăşurată pe o perioadă de timp redusă din an, care dă posibilitatea derulării, în paralel, şi a altor activităţi. „În comuna noastră sunt peste 20 de apicultori, unii desfăşurând această activitate din tată în fiu. Produsele obţine sunt folosite atât pentru uzul gospodăresc, cât şi pentru valorificare. Trei tineri au profitat de existenţa fondurilor europene pentru a-şi dezvolta o afacere cu albinele”, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Și în comuna Bozieni, albinăritul se practică din generaţie în generaţie. „Este o activitate între pasiune şi afacere. Tineri care, în urmă cu câţiva ani, se temeau să se aproie de stupii bunicilor, s-au şcolit în apicultură şi au ajuns să obţină venituri din produsele stupilor. Este cazul profesorului Ionuţ Bobu, din comuna noastră, care practică apicultura cu succes”, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Printre cei mai mari apicultori din satul Crăieşti se numără consilierul local Mihai Oprea, fost viceprimar al comunei, şi Neculai Țarcă, şofer pe ambulanţă la Roman. Fiecare deţine câte 200 de familii de albine. Vasile Leonte este un alt localnic din comuna Bozieni îndrăgostit de albine. După ce a păstorit stupii Ocolului Silvic din Băceşti, şi-a creat o stupină proprie.

Fermele apicole au şanse să aducă cei mai mulţi bani alocaţi domeniului agricol pentru măsurile de susţinere a fermelor de subzistenţă şi de instalare a tinerilor fermieri care se derulează prin Grupurile de Acţiune Locală.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0