Profesorul romaşcan Ovidiu Albert este în elita academică

Dimensiune text

Lucrările sale se constituie în material didactic pentru studenţii Facultăţii de Istorie din Iaşi.

Pentru cea mai mare parte a dascălilor romaşcani, ocuparea unui post în învăţământ şi obţinerea gradelor didactice reprezintă unica preocupare la catedră. Dincolo de aceste „trepte” nu mai există atracţie profesională. Profesorul de istorie Ovidiu Albert, cadru didactic la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, cu un doctorat în Germania, nu s-a mulţumit cu atât, ci a vrut să rămână în contact direct cu lumea ştiinţifică.

Împreună cu profesorul Nelu Zugravu, cadru didactic universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a lucrat la un studiu intitulat „Scripta contra Christianos în secolele I-II – texte şi comentarii”. Culegerea reprezintă un instrument de lucru util pentru studenţi şi cei preocupaţi de istoria creştinismului, dar şi o sursă de informare pentru publicul larg. „Între mine şi profesorul universitar Nelu Zugravu există o relaţie veche, care a început din timpul facultăţii. A fost coordonatorul lucrării mele de licenţă şi am colaborat în perioada studiilor doctorale din Germania”, a spus profesorul Ovidiu Albert.

Profesorul Albert este membru fondator al Centrului de Studii Clasice şi Creştine (CSCC) din cadrul UAIC Iaşi (2004). Face parte din Comitetul ştiinţific al revistei CSCC – „Classica et Christiana” -, alături de nume mari din lumea universitară. „Îmi place ceea ce fac. Am avut şansa să predau în Germania, dar nu m-a interesat să rămân acolo. Cu toate acestea, nu am vrut să mă rup de mediul universitar. În aceste condiţii, activitatea mea înseamnă realizarea de studii şi susţinerea de conferinţe ştiinţifice”, a afirmat profesorul Ovidiu Albert.

Acesta a susţinut conferinţe ştiinţifice la Vatican (2009), Bruxelles (Belgia, 2010) şi în Germania (2010). A scris recenzia cărţii „Geneza creştinismului popular al românilor”, al cărei autor este Nelu Zugravu. Ovidiu Albert este autorul a numeroase referate, articole ştiinţifice şi note bibliografice, începând din 1999, precum şi al unor materiale didactice necesare elevilor din învăţământul preuniversitar.COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • cristina 7 ani

    Nu e singurul din oras, sunt si alte persoane din oras cu mai multe lucrari stiintifice cotate ISI, carti publicate la edituri din strainatate, dar nu se dau in spectacol. Modestia e principala calitate a oamenilor cu adevarat vaolrosi.

  • Un profesor de excepţie care, din păcate, s-ar putea să-l pierdem curînd! Un OM care atrage tinerii ca un magnet prin maniera în care ştie să împărtăşească din acumulările sale de ştaif, nu ştiu să mai fie în şcolile romaşcane un astfel de profesor atît de dedicat tinerilor!

  • Mulțumesc atât pentru cuvintele măgulitoare (pe care nu le merit), cât și pentru critici pe care mi le asum. Sunt de acord că modestia este o calitate și nu a fost în intenția mea de a mă da în spectacol. Mulțumesc, oricum.