Prima paginăEducatie

Profesorii tineri sunt tot mai slab pregătiți

Dimensiune text

Doar 48,14% dintre profesorii înscrişi la examenul de definitivat au reuşit să obţină note peste 8, cât era minimul necesar pentru promovare. Anul trecut, procentul de promovabilitate a fost, în judeţul Neamţ, 60,33%. 

Rezultatele la proba scrisă a Examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2015,  au fost afişate, în data de 14 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Înainte de contestaţii, ele arată că procentul de promovabilitate, la nivelul judeţului Neamţ, este 48,14% (sunt consideraţi promovaţi candidaţii care au obţinut nota minimă 8). Din cei 162 de candidaţi care au susţinut examenul, doar 78 au obţinut note peste 8. La această probă au fost înscrişi 231 de candidaţi, care au întrunit condiţiile de participare conform legislaţiei în vigoare. Dintre aceştia, 15 candidaţi au absentat la proba scrisă şi 54 de candidaţi au renunţat la evaluarea lucrării, din motive personale sau medicale

În ceea ce priveşte notele obţinute, 12 participanţi la examen au luat între 9 şi 10, 66 au obţinut între 8 şi 8,99, 23 de candidaţi au primit note între 7 şi 7,99, 29 au fost notaţi între 6 şi 6,99, 22 – între 5 şi 5,99, în timp ce 10 candidaţi au avut medii mai mici de 5.

„În perioada 14-15 iulie, candidaţii care contestă rezultatul obţinut pot depune cereri pentru reevaluarea lucrărilor. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 18 iulie, la centrul de examen, Colegiul Naţional «Calistrat Hogaş» Piatra Neamţ, şi pe site-ul dedicat definitivatului”, a declarat profesorul Mihai Floroaia, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, preşedintele comisiei examenului de definitivat din Neamţ.

Cea mai mare notă obţinută anul acesta la examenul de definitivat, în judeţul Neamţ, a fost 9,85 şi aparţine profesoarei Lorena Elena Timofte, care predă Finanţe-Bănci la Liceul „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ. În Roman, cea mai mare notă a fost 9,55 şi aparţine profesoarei de limba română Maria Romano, de la Şcoala gimnazială „Vasile Alecsandri”. În satele din jurul Romanului, printre cele mai mari medii obţinute este una de 9,65, care aparţine unui profesor de religie ortodoxă de la Şcoala Făurei, şi 9,6, obţinute de un profesor de religie romano-catolică de la Şcoala Sagna. La polul opus, cea mai mică notă din judeţ a fost 1,5 şi a fost obţinută de un învăţător de la Şcoala gimnazială Ruginoasa.

Anul trecut, 60,33% dintre candidaţii de la examenul de definitivat au reuşit să obţină cel puţin nota 8.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată care au promovat examenul de definitivat li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din şcoala respectivă. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar, se mai arată în lege. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot fi angajate doar pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Ulterior definitivatului, evoluţia în carieră se realizează prin obţinerea gradului didactic II şi a gradului didactic I.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • cd 6 ani

    Sunt profesori , invatatori facuti cu : enterul- cu studii facute dupa ureche, cu hantzfriul samd

  • Costi 6 ani

    Mai conteaza? daca au pile la cine trebuie sunt si competenti, si destepti, si …

  • NU TREBUIE SA NE MAI MIRAM DE REZULTATE,,,,,ACESTA ESTE NIVELUL LOR DE PREGATIRE.