HomeSocialEducatie

Profesorii corupţi, scoși din învățământ

Ministrul Educaţiei va propune modificări în Codul Muncii astfel încât profesorii dovediţi de corupţie să nu mai poată preda.

Dascălii condamnaţi pentru corupţie nu vor mai putea intra în sistem. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a admis că legislaţia actuală are o serie de vulnerabilităţi şi, ca atare, pregăteşte o propunere de modificare a Codului Muncii, pentru a împiedica revenirea în sistem a dascălilor corupţi. „Nicăieri în lege nu este precizat faptul că o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu poate să revină în sistem parcurgând procedura obişnuită: concurs de titularizare şi aşa mai departe. Aceasta este prima temă pe care am dat-o Departamentului Juridic din Ministerul Educaţiei, să formuleze un text de lege pe care să îl prezentăm în Parlament: persoanele cărora li s-a desfăcut contractul de muncă nu mai pot reveni în învăţământ”, a explicat Pricopie.

Schimbarea este destul de dificilă, întrucât în lege ar trebui introdus un alineat nou, în care să se spună că persoanele cărora li s-au desfăcut contractele de muncă pentru fapte neconforme cu statutul de profesor să nu mai aibă dreptul la profesare. Aceasta este o pedeapsă complementară, specifică instanţei. „Sigur că, atunci când există cazuri dovedite, trebuie ca instanţa să se pronunţe şi cei care au greşit să suporte rigorile legii. Nu ştiu, însă, dacă, până acum, pentru alte categorii profesionale, există prevederi speciale care să le interzică să profeseze. Nu cred că astfel de fapte, ca cele petrecute la şcoala din Bucureşti, caracterizează întregul sistem de învăţământ”, a spus preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ, Gabriel Ploscă.

Comentarii

WORDPRESS: 7
 • mandea 9 ani ago

  intradevar este bine venita aceasta masura in privinta tuturor profesorilor si celor din sistemul de invatamant, sa fie exclusi din sistem daca sunt prinsi sau se dovedeste vinovatia de coruptie sau luare de mita,dar de ce nu se iau aceste masuri si cu toti parlamentari,europarlamentari si guvernantii acestei tari ,care ar trebui exculsi definitiv din viata politica si sa raspunda in fata legi

 • Nichipercea 9 ani ago

  Daca s-ar respecta legile de catre DULAI, invatamantul ar primi cat spune legea, iar parintii nu ar mai trebui sa gospodareasca scoala cu usi, banci ,scaune, table simple sau interactive,draperii, perdele,lac,dulapuri,imprimanta ,toner,calculator ,(eventual videoproiector)etc.etc.Se stie ca pentru acordarea gradatiei de merit se dadeau puncte daca reuseai sa dovedesti ca atragi fonduri pentru gospodarirea clasei, scolii, organizarea de evenimente .Oare anul acesta se va mai puncta „bagatul mainii in buzunarele parintilor„? Zice d-l ministru ca ia masuri, dar ce masuri a luat pentru ca elevii din clasa I sa aiba anul acesta manuale in concordanta cu noua programa?

 • vasile 9 ani ago

  Nu profesorii sunt de vina, ci cei din inspectorat si minister; aceste practici sunt dintotdeauna, si profesorii uneori, efectiv au fost constransi sa ceara, sa se descurce; cel care nu s-a descurcat, a fost mustruluit…; ei? a cui este vina?
  sistemul e corupt de la cap la coada; si alte sisteme sunt la fel de putrede dar asa suntem noi romanii, aruncam pisica de la unul la altul; cd vom vedea un inspector ca iese public si isi asuma vina sau isi prezinta demisia? cand???

 • cetat 9 ani ago

  Cum puteti spune ca nu sunt vinovati cei care iau aceste „atentii”? Sau ca sunt constransi ? Sistemul este corupt de oamenii care sunt in el. Cat timp ei vor cere (si cand spun ei nu ma refer doar la profesori, ci si la ceilalti din „sistem”) iar parintii vor incuraja practica aceasta prin a da , aceasa moda a „atentiilor”, ca sa fie bine, nu va disparea. Pur si simplu suntem victima actiunilor noastre. Si sa nu aruncam vina pe altii; ai luat sau participat la strangerea/ darea de banuti pentru fondul scolii,clasei sau ce o mai fi, inseamna ca esti vinovat.

 • si eu ca omul 9 ani ago

  Este valabil si pentru inspectori? de ei de ce nu se spune cat primesc la garadatii, la incadrare , la punerea pe scaun si multa altele?

  • iva 9 ani ago

   Cine este fara pacat,sa ridice primul piatra si sa-i acuze pe cei cazuti in ispita!

 • upsss... 9 ani ago

  S-ar putea incepe o ancheta cu „Roman Voda” si Scoala nr 1 daca tot sunt „fruntea” invatamantului romascan ??!!!!!