Prima paginăEducatie

Profesori mai slabi decît elevii

Dimensiune text

Promovabilitatea la definitivat în județul Neamț a fost de doar 56,2%. Din 150 de profesori, 27% au luat note între 5 și 7. La disciplinele matematică și muzică nu au existat note de 7.

 

Profesorii care au susținut examenul de definitivat culeg, în aceste zile, roadele muncii lor. În acest an, la examenul de definitivat din județul Neamț s-au înscris 150 de dascăli. Trei candidați au absentat la proba scrisă, iar zece au cerut anularea tezelor, pentru că nu știau să rezolve subiectele. Ca urmare, au fost evaluate 137 de lucrări. Procentul de promovabilitate a examenului de definitivat a fost de 56,2%.

Nici un candidat nu a obținut nota 10, iar la disciplina matematică nici un profesor nu a reușit să ia nota 7 (nota minimă obligatorie) deși la inspecția la clasă – probă obligatorie a definitivatului – majoritatea candidaților au obținut nota 10. Definitivatul se dă după doi ani de predare la clasă.

 

20 dascăli din școlile municipiului Roman au trecut definitivatul

 

La examenul de difinitivat din acest an s-au înscris 39 de dascăli din Roman și zona limitrofă. Doar 20 de profesori romașcani au urcat prima treaptă în formarea continuă din învățămînt. Aceștia provin de la Grupul Școlar „Vasile Sav” (1) – calculatoare, Colegiul Tehnic „Miron Costin” (2) – contabilitate, Colegiul Național „Roman-Vodă” (1) – istorie, Școala „Gheorghe Pătrașcu” Buruienești (1) și Liceul Tehnologic Adjudeni (1) – engleză, Școala Sagna (1) – franceză, Școala „Gheorghe Pătrașcu” Buruienești (1), Școala Făurei (1), Școala „Alexandru Ioan Cuza” (1), Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (1) și Școala Trifești (1) – limbă și literatură pentru copii, Școala Gorun (Oniceni) – limba și literatura română și matematică  (1), Liceul cu Program Sportiv (1) și Școala Oniceni (1) – română, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (1) – pedagogie, Școala Stănița (1), Școala Bahna (1), Școala Cordun (1) și Școala Oniceni (1) – religie ortodoxă. Cea mai mare notă la proba scrisă a fost obținută de Corina Elena Stafie (nota 9) la disciplina contabilitate (Colegiul Tehnic „Miron Costin”).

 

Nici un dascăl cu nota 7 la matematică și desen

 

Din cei șapte dascăli înscriși la definitivat pentru disciplina matematică, nici unul nu a trecut pragul notei 7. Notele cu care au fost evaluate lucrările au fost între 1 și 5,55. Nici la muzică, situația nu a fost mai bună. Cei patru candidați înscriși au obținut note cuprinse între 1,1 și 6,55. Alte discipline la care nu s-a înregistrat nici un candidat cu nota 7 au fost administrația publică, fizică, arte plastice, economie, educație tehnologică, kinetoterapie, management, psihopedagogie, turism și servicii.

 

Definitivatul contează la titularizare

 

Reprezentanții ISJ consideră că procentul de promovabilitate la definitivat din acest an, de 56,2%, este foarte scăzut comparativ cu anii precedenți, cînd acest procent ajungea la 90%. „În anii trecuți, definitivatul era organizat de universități pe care le alegeau profesorii. În felul acesta, ei cunoșteau cerințele examenului și, în aceste condiții, se puteau plia pe un anumit tip de subiecte. Conform noii legi a învățămîntului, definitivatul a devenit examen național, iar lucrările sînt corectate în centre unice în țară„, a precizat Rodica Ciuchi, inspector școlar de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar General (ISJ) Neamț.
Cadrele didactice nemulțumite de notele primite la definitivat au avut la dispoziție două zile pentru a depune contestațiile. „Cei cu note între 5 și 7 speră să obțină cîteva sutimi sau chiar un punct care să-i ajute să ia definitivatul„, spune inspectorul.

Rezultatele finale la examenul de definitivat se afișează joi, 26 iulie, pe site-ul  http://definitivat.edu.ro și la centrele de examen. Dascălii au dreptul să dea examenul de definitivat de trei ori, într-un interval de cinci ani, după un stagiu de doi ani. Dacă dascălul epuizează cele trei sesiuni ale examenului de definitivat, fără să ia nota 7, își pierde titulatura. Dacă va continua să-și desfășoare activitatea la catedră, dascălul va putea fi plătit numai ca debutant. Începînd din acest an, numai cei care au promovat examenul de definitivat pot participa și la concursul de titularizare din 2 august.

Conform metodologiei cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2012 – 2013, cadrele didactice care au promovat examenul de definitivat au dobîndit titlul de profesor cu drept de practică în învățămîntul preuniversitar.

Pentru promovarea examenului de definitivare în învățămînt, candidații trebuie să obțină cel puțin media 7 la inspecțiile de clasă și cel puțin nota 7 la proba scrisă a examenului.

Partajează articolul
Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0