Prima paginăRoman

Profesoară luată cu poliția din școală

Dimensiune text

O profesoară bolnavă de schizofrenie și-a pierdut rațiunea în clasă, în fața elevilor. Alertată de elevi, conducerea școlii a apelat serviciul 112. Profesoara a fost internată la secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Roman. Conducerea ISJ anunță că va solicita o contraexpertiză în cazul în care profesoara va fi desemnată „aptă” pentru a preda.

 

 

Elevii clasei a X-a D, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, își vor aminti, probabil, toată viața, de ora de contabilitate de joi, 14 februarie. Profesoara care ar fi trebuit să le vorbească despre balanțe, facturi și calcule de profitabilitate a început, în timpul orei, să înșiruiască propoziții fără nicio logică, care amestecau telefoanele mobile, cu credința, biserica și cumpărăturile de la magazin. Speriați, elevii aceștia și-au sunat diriginta, care s-a dus glonț la conducerea școlii. Directorul școlii, profesoara Nelia Lorica Havrici, a mers în clasă împreună cu cele două directoare adjuncte și cu încă unul dintre profesori, au văzut cu ochii lor cum stă situația și au sunat la 112. În câteva minute, în școală au ajuns un echipaj de la poliție și un echipaj medical. Profesoara, care suferise o criză de schizofrenie, a fost internată la secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman. „La fața locului nu au existat niciun fel de probleme. Poliția a acordat asistență echipajului medical„, a spus subcomisar Emanuel Irina, din cadrul compartimentului de comunicare al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț.

 

Recidivă sub supravegherea medicilor

 

Profesoara care a clacat în timpul orei, în fața unei clase întregi, este de ani de zile în evidența medicilor psihiatri cu schizofrenie. La începutul anului școlar 2012 – 2013 – ca, de altfel, în toți anii precedenți -, în urma controlului psihologic, profesoara a primit aviz favorabil pentru a lucra la catedră. „Nu este pentru prima dată când doamna profesoară trece prin astfel de stări. Situația sa era cunoscută de către conducerea școlii. Tocmai din acest motiv, activitatea sa era atent monitorizată. Am fost de multe ori în asistență la orele sale, și eu, și directoarele adjuncte, am stat de vorbă cu elevii. Am avut numeroase discuții și cu doamna profesoară și cu familia ei, sugerându-le că ar avea posibilitatea de a se pensiona sau de a se îndrepta spre altă activitate, dar nu au vrut niciodată să accepte astfel de sugestii. Doamna este titulară la noi în școală din 2001 și, în fiecare an, a a primit aviz medical și psihologic favorabil pentru activitatea la catedră„, a spus profesoara Nelia Lorica Havrici, director al Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

Incidentul de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” readuce în discuție problema evaluării psihologice a dascălilor. Avizul profesoarei, în baza căreia aceasta își desfășoară activitatea, este semnat de medicul psihiatru Daniel Țubucanu și de psiholog Nicoleta Bogdan, cu mențiunea „apt în momentul evaluării„.

Situațiile în care dascălii își pierd cumpătul la catedră sau în care relațiile profesor-elev cunosc derapaje au devenit tot mai dese. Însă situațiile în care un cadru didactic să fi fost refuzat la catedră, chiar atunci când problemele au fost evidente, au fost, practic, inexistente. „Pentru schizofrenie există tratamente care stabilizează boala, astfel încât persoanele care suferă de schizofrenie se comportă în mod obișnuit, fără ca cei din jur să-și dea seama că există o problemă. Dacă este urmat tratamentul permanent, comportamentul este normal. Problemele apar atunci când tratamentul este întrerupt și aceasta se suprapune peste problemele de zi cu zi. La externare, pacientul este supus unui control și, în conformitate cu ceea ce se constată, se vor face și recomandări asupra activităților pe care le poate desfășura„, a spus medicul Ionel Țubucanu, medic primar psihiatru, șeful secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

Expertize cerute de ISJ

 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean anunță că va solicita o expertiză în cazul în care profesoara va ajunge din nou la catedră. „Ne rezervăm dreptul de a solicita reanalizarea cazului, în situația în care doamna profesoară va primi recomandarea de a preda la catedră. De altfel, intenționăm să încheiem un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică pentru a pune pe baze noi evaluarea psihologică a personalului didactic din județ„, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

 

Greu de urnit de la catedră

 

Profesoara de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” nu este singura din județ care predă an de an, împotriva evidențelor clare care demonstrează că ar putea profesa mai bine într-un alt domeniu, fără a avea pe conștiință generații la rând de elevi. Drepturile obținute odată cu promovarea examenului de titularizare și chichițele legislative transformă îndepărtarea lor de la catedră într-un proces îndelungat și întortocheat, de care cei mai mulți directori de școală preferă să se lipsească, chiar dacă s-au săturat de „hachițele” angajatului.

Titularul are un statut foarte bine definit. Contractul de muncă încheiat pe perioadă determinată nu poate fi desfăcut decât în urma unor abateri disciplinare grave, anchetate de o comisie de disciplină, sau în urma unei hotărâri judecătorești. Se fac foarte multe demersuri, note de constatare. Toate documentele trebuie, însă, întocmite la timp și conform legislației, respectând toți pașii din regulament, specificul Legii Educației și legislația muncii. Este foarte important ca nici un amănunt să nu fie omis, pentru a nu putea fi speculat în instanță și decizia să nu fie atacată. În general, directorii unităților școlare nu cunosc toate amănuntele juridice și, luați de problemele de zi cu zi ale școlii, nu urmăresc doar acest aspect. Așa se face că evidențele cunoscute de toată lumea nu pot fi demonstrate„, a spus secretarul general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ, Gabriela Grigore.

 

Bolnavii psihic sunt protejați de lege. Pe noi cine ne apără?

 

Și, totuși, cum a fost posibil ca un profesor cunoscut cu afecțiuni psihice să profeseze în continuare? Potrivit medicului psihiatru Anca Hâncu, directorul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman, atâta timp cât pacientul are discernământ și nu prezintă pericol social, el beneficiază de aceleași drepturi ca și oamenii normali. „Din punct de vedere legal, bolnavii psihici sunt protejați de lege și au foarte multe drepturi. În acest caz, dacă medicul psihiatru a considerat că este aptă pentru a preda, nimeni nu-i putea îngrădi profesoarei dreptul de a preda. Noi nu avem voie să dăm nicio informație despre pacienți, decât în condițiile prevăzute de lege. Dacă i se îngrădește dreptul la muncă, persoana poate da angajatorul în judecată pentru discriminare. Cel mai probabil, ea nu și-a luat medicația, astfel că boala s-a decompensat„, a afirmat medicul psihiatru Anca Hâncu. Legea 487/2002, republicată 2012, privind sănătatea mintală, prevede foarte clar condițiile în care un bolnav psihic poate fi internat. Dacă pacientul are discernământ și nu prezintă pericol public, atunci tratamentul său se poate face sub îndrumarea medicului psihiatru care îi stabilește schema de tratament. În alcătuirea și în punerea în aplicare a programului terapeutic, medicul psihiatru este obligat să obțină consimțământul pacientului. Medicul psihiatru poate institui tratamentul fără obținerea consimțământului pacientului în următoarele situații: comportamentul pacientului prezintă un pericol iminent de vătămare pentru el însuși sau pentru alte persoane; pacientul nu are capacitatea psihică de a înțelege starea de boală și necesitatea instituirii tratamentului medical și nu are un reprezentant legal; pacientul este minor sau pus sub interdicție, caz în care medicul psihiatru este obligat să solicite și să obțină consimțământul reprezentantului legal.

Orice persoană care suferă de o tulburare psihică are dreptul să exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale și culturale recunoscute în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Bolnavul  care suferă de o tulburare psihică are dreptul, în măsura posibilităților, să trăiască și să lucreze în mijlocul societății. Administrația publică locală asigură integrarea și reintegrarea în activități profesionale corespunzătoare stării de sănătate. Internarea unui pacient poate fi voluntară, fie nevoluntară. O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăște că persoana suferă de o tulburare psihică și consideră că: din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane; în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat. Legea prevede drepturi și sancțiuni pentru cei care nu le respectă, însă nu prevede măsuri ori sancțiuni în cazul în care bolnavii nu-și respectă tratamentul, lăsându-i pe oamenii normali expuși la „decompensări” ce pot avea urmări.

 

 [sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 21
 • alex 8 ani

  saraca femeie..sper sa se faca bine. nu e de joaca

 • Ion 8 ani

  Va inchipuiti daca pe un medic chirurg il apuca pandaliile in timpul unei operatii ce se intampla? Ori pe un sofer de autobuz? Numai ca in unele profesii merge si asa. Nu degeaba se spune ca trbuie sa fii nebun ca sa te mai faci profesor in ziua de azi.

 • Confucius 8 ani

  la catedra au innebunit oamenii astia……Aici i au adus umilintele indurate, mizeria de salar si toti nenorocitii care sunt fruntea societatii de azi : care au mutat lazi dintr un loc in altul sau au pupat pana nu au mai putut partidul undeva……..Innebunesc oamenii pregatiti dar situatia se va rezolva .Analfabetii care vin acum in invatamant nu or sa mai innebuneasca! Aceasta este marea lovitura data natiei noastre!

 • Ivu 8 ani

  Fie ca bunul Dumnezeu sa nu va dea vreodată și vouă, autorii articolului, un astfel de necaz!
  De ce un titlu și nu ?! Este vreo infracțiune, a furat ceva?

  • gelu 8 ani

   Ivule ai aceeasi mentalitate ,,moderna si democratica” a celor mai multi dintre concitadinii nostri care nu au respect pentru lege. Aceasta este o placa folosita in special de cei bronzati atunci cand sunt prinsi dupa ce au comis vreo ilegalitate: ,, dar ce-am facut ?! am dat in cap, am omorât pe cineva??!” Se pare ca in opinia dvs si a altor indivizi, singurele fapte care sunt contrare legii sunt doar cele de gravitate extrema, iar pentru celelalte sanctionarea este facultativa, sau chiar deloc. Da Ivule, este un necaz si nimanui nu doresc asa ceva dar si atunci cand refuzi sa urmezi un tratament, te sustragi controlului periodic nu mai poti emite pretentii de a reveni la catedra pentru a educa generatii viitoare. Iar pt cei care au postat articolul cu acest titlu OTV ist, rusine!! aceasta este o procedura instituita de la inaugurarea serviciului 112, la o astfel de sesizare intervin simultan echipaje din cadrul structurilor abilitate, nu a intervenit strict doar politia pentru o fapta aflata in competenta sa. Dar poate asa s-a vandut mai bine ziarul, nu??

 • romascan 8 ani

  Cosette observ in ultima perioada ca faci din ce in ce mai multe greseli. Frate saraca femeie vai de soarta ei si tu vii cu titlul ala. Bai fratilor unde ati facut „scoala de ziaristi”? Mai si ganditi inainte de a scrie titluri si articole de „senzatie”.

 • cetatean 8 ani

  Sa o ajute bunul Dumnezeu sa treaca peste aceste clipe urate si sa invatam elevii ca nimic nu este anormal , la ora actuala la conducera scolilor sunt fffffffffffff multi incompetenti care au ajuns cu SACOSA , afara cu ei !

 • Lucrez in sistem si pot sa spun cu mana pe inima ca noi, cei ce lucram in invatamantul romanesc nu apucam pensia. Stresul, birocratia, salariile mici si mai nou tupeul si ingamfarea elevilor ne aduc in aceasta situatie. Sunt tanar, am 30 de ani si cred ca aproape le-am vazut pe toate. Sistemul e de vina de sus incepand. Nu mai exista interes pentru nimic, am ajuns niste roboti care in loc sa facem educatie facem hartii si induram zilnic batjocura ministrilor si mai nou a elevilor. Cand eram elev respectam profesorii si nu ieseam din cuvantul lor. Acum elevii te iau si la bataie. Nu mai exista acel minim respect, nu mai exista nimic. Multumim celor de sus ca ne-au adus in aceasta situatie. Ei vorbesc din statistici si din hartii dar situatia din teren nu o cunosc cu adevarat. Cosette cum poti sa scrii asa ceva in titlu? Puteai sa faci o alta formulare… Dar presa e ahtiata dupa chestii de senzatie. Mai lipsea din titlu si „SENZATIONAL” in direct si-n reluare …. RUSINE SISTEMULUI PUTRED DIN ROMANIA.

 • anonims 8 ani

  cata lipsa de profesionalism in ceea ce faceti,femeia are nevoie de ajutor,nu e vina ei de boala de care sufera,nu e de dorit nimanui sa treaca prin asa ceva..prin titlul pe care il puneti pare ca ar fi prins-o la furat careva…

 • cetatean 8 ani

  Rusine pentru titlu…; mare pacat! asa dati apa la moara prostanilor sa aiba tupeu fata de cadrele didactice, si fata de sistem…

 • Noi 8 ani

  Trebuie sa intelegem ca exista profesiuni in care sanatatea fizica si psihica sunt conditii de baza si obligatorii. Este cumva invatamantul o institutie de ocrotire pentru bolnavi la care pensionarea pe caz de boala nu se aplica?

 • catalin 8 ani

  Toata compatimirea pt. orice persoana bolnava indiferent de profesie,dar trebuie sa ne gindim si la faptul ca intr-o scoala cadrele didactice cu asemenea probleme nu au ce cauta.Saptaminal asistam la agresiuni impotriva elevilor dar in ultima perioada si impotriva cadrelor didactice .Am avut colega care a activat in invatamint ani buni si din cauza ca era o fire mai inpulsiva a renuntat sa predea si a luat-o de la zero in alta profesie.
  La acele examene, multe cadre didactice merg doar sa ia documentul medical fara a mai fi examinate.Medicii acorda cu prea multa usurinta dreptul de a profesa unor persoane in conditii de munca stresante.Daca conducerea scolii stia problema ce masuri a luat,practic.Sincer s-a mers pe inchisul ochilor ca merge si asa .Ori un copil este trimis la scoala sa invete si nu sa supravegheze din punct de vedere medical un profesor cu probleme sau sa riste sa fie agresat toata ziua fizic si psihic de acesta indiferent de motivatie.
  Referitor la conditiile de salarizare si de munca nu ar trebui sa se plinga toata ziua,deoarece nu mai sintem in epoca comunista sa te tina cineva cu sila in sistem .Au toata libertatea sa se duca unde sint platiti mai bine sa se asocieze sa isi deschida unitati scolare particulare si atunci nu o sa se mai plinga ca muncesc 12 ore in sistem privat fata de 4-5 la stat,ca sa nu mai spun ca privatul iti cere performanta.
  Despre disciplina din scoli lasa de dorit dar ma intreb ce masuri se iau impotriva celor care provoaca aceste probleme ???????Se merge inca foarte mult pe pedeapsa COLECTIVA in loc pe cea INDIVIDUALA.Cite note scazute la purtare ,exmatriculari sau alte mijloace de constringere au fost folosite de cadrele didactice????????

 • un coleg 8 ani

  Cunosc situatia foarte bine. Singura vina a profesoarei este ca s-a imbolnavit. Trebuie insa luat in calcul faptul ca poate boala a survenit si datorita elevilor care sunt din ce in ce mai rai , nu mai respecta pe nimeni, vin la scoala doar sa faca”bascalie”, iar atunci cand simt ca un profesor are o problema ‘sar pe el ca niste hiene”. Cum sa rezisti in astfel de conditii.!!
  Doresc sa fac schimb trei zile cu „acest ziarist” care a scris articolul: el sa intre in locul meu la ore , eu sa stau intr-un birou si sa scriu acticole defaimatoare. va asigur ca dupa acest experiment va vedea altfel lucrurile.Scoala nu mai este ce a fost candva…. Si lucrurile se vor inrautati.

  • catalin 8 ani

   Referitor la pastrarea disciplinei doresc sa va spun ca rolul privind pastrarea si impunerea acesteia revine cadrului didactic care are diverse pirghii de a o impune,nu intru in amanunte dar daca se vrea se poate.Aceasi clasa sau elevi se comporta diferit in functie de cum reuseste sa se impuna cadrul didactic.Sint cadre didactice care fara sa foloseasca amenintari,sa loveasca copii,sa ii injoseasca ,sa tipe si sa faca crize de personalitate au o relatie buna sau macar acceptabila cu acei care fac bascalie Cei care nu pot sa stapineasca o clasa ar trebui sa isi schimbe meseria,iar cei care nu mai fac fata au posibilitatea sa se indrepte spre o profesie mai putin ,,stresanta” dar va garantez ca se vor intoarce repejor tot in sistemul de invatamint.
   Intr-adevar scoala nu mai este cea de altadata ,atit din punct de vedere a celor care predau care au scazut stacheta si se vede la examenele nationale cit si comportamentul copiilor atit in ceea ce priveste studiul cit si disciplina.Daca parintele si copilul ar fi stiut din start ca o clasa se trece pe merit, o nota se obtine prin munca si nu prin ,,BUNAVOINTA’, daca la clase se lucra cu toti elevii si multi de daca poate alta ar fi situatia invatamintului.

  • emi 8 ani

   Ziarul nu este la prima abatere de genul acesta,chiar eu le-am semnalat ,in trecut,un derapaj de acelasi tip.
   Nu inteleg cum isi permit sa publice diagnosticul acelei nefericite-este o problema grava de abatere de la deontologia profesionala!
   Apartinatorii persoanei ar trebui sa ia atitudine.Pacat pentru doamna Zanocea-despre care am o parere foarte buna(ca om si profesionist)-ca s-a lasat atrasa in capcana senzationalului,incalcand deontologia profesionala!

 • emilian pal 8 ani

  Singura vina a acestei profesoare este ca e bolnava. Avea varianta de pensionare pe caz de boala. Ma uit la comentarii si-mi vine sa rid. Noi reporterii suntem blamati pentru o situatie care a iesit la iveala. Se stia din 2001 ca respectiva profesoara are afectiuni. Schizofrenia nu e data de elevi. Nu e boala contagioasa. Cititi cu atentie. Presupun ca majoritatea sunteti profesori. Daca ranea pe cineva? Am in familie membru care e profesor. Eu ii fac pe calculator toate raportarile. Aici a fost o chestie de principiu:
  Doamna profesoara nu a innebunit la catedra ci pt ca nu si-a luat tratamentul.
  Toti sunteti vocali dar nimeni nu-si asuma raspunderea..

  • catalin 8 ani

   La noi s-a obisnuit ascunderea gunoiului sub pres indiferent de domeniul de activitate.Consider vinovata de acesta stare in primul rind conducerea scolii care impreuna cu inspectoratul trebuiau sa ia masura legala de indepartare din invatamint a acesteia .Al doilea mare vinovat sint acei medici care au permis ca sa profeseze d-na profesoara desi starea de sanatate nu ii mai permitea sa lucreze intr-un mediu stresant.
   Mai important pt. conducerea scolii trebuia sa fie climatul din aceasta institutie si in primul rind securitatea copiilor.Faptul ca s-a deplasat si politia denota ca in sistemul de interventie in cazul unor bolnavi cu anumite afectiuni se impune si prezenta aceteia pt. imobilizare in caz de necesitate.Acesta spune multe despre gravitatea acestei boli si hai sa nu mai luam in brate motivul ca nu si-a luat medicatia fiindca este posibil ca boala sa evoluat si medicatia sa nu mai aiba efect.

  • emi 8 ani

   Domnule Pal,
   Nu stiu ce varsta aveti,oricum sunteti mult mai tanar ca mine,presupun si,de aceea va spun ca porniti gresit in demersul dumneavoastra atunci cand o invinuiti pe nefericita femeie ca este bolnava,ca si cum ea si-ar fi dorit cu tot dinadinsul sa aiba aceasta boala!Aveti aceeasi atitudine ca si majoritatea populatiei acestei tari,numai ca,dumneavoastra,chipurile,sunteti formator de opinie!
   Asa se face ca tara asta nu reuseste sa-si protejeze cetatenii,mai ales pe cei care se afla in dificultati majore.
   Va dau un sfat:nu mai atacati asemenea subiecte pentru ca tratarea lor corecta nu este pe masura posibilitatilor dumneavoastra!Treceti s-o laudati pe dna Udrea,pe dl.primar,poate va iese mai bine!

 • Emultesiegrele 8 ani

  Nu tema abordata in articol reprezinta o problema, ci modul in care este abordata tema! Subtitlul „Bolnavii psihic sunt aparati de lege. Pe noi cine ne apara?” face toti banii!

 • Domnul Emilian Pal, lumea are o problema cu felul in care a fost prezentata situatia incepand de la titlu.
  Pe mine ma bucura faptul ca e respinsa transformarea unui eveniment tragic in unul de scandal, e o licarire ca nu s-au prostit cu totii si ca macar la noi in oras decenta are un cuvant greu de spus.

  In ceea ce priveste persoana respectiva ii doresc multa sanatate, si daca legea si medicul spune ca poate profesa in continuare eu zic ca nu e de competenta parerologilor sa intervina

 • Gagamitza 8 ani

  Neicusorilor, dupe cum observ in titlu, conitza Cosette a ramas cu Thernardierii, daa’ cum de-o sustine Javertul Emil? Biata fata! Sus politrutzii cu blondele lor, jos in bantzi interlopasii cu pile, beizadele intandzibile, iar la mijloc, egzamene, egzamene de care-i doare-n cot si pe aia de sus si pe aia din bantzi.