HomeNeamt

Produse ecologice retrase de la vânzare

În luna ianuarie, comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului au  efectuat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea și etichetarea produselor alimentare ecologice.

 

 

Au fost verificați  11 operatori economici, în special magazine de produse naturiste și farmacii.

În ceea ce priveste modul de informare a consumatorilor au fost constatate abateri la șase operatori economici referitoare la faptul că pentru produsele ecologice nu există o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricolă, deși acest lucru este obligatoriu.

Referitor la respectarea prevederilor în ceea ce privește sigla Uniunii Europene pentru producția ecologică, s-a constatat că nu se respectă întotdeauna obligația de a menționa adresa organismului de certificare sau lipsește chiar sigla ecologică UE.

Au fost identificate produse care nu respectã obligația legală de a traduce în limba română informațiile inscripționate pe etichetã.

Referitor la afișarea prețurilor produselor ecologice, s-au  constatat abateri la 10 operatori economici, din cei 11 verificați. Nu erau afișate prețurile pe unitatea de măsură (lei/kg sau lei/l) la produsele ecologice reambalate. La toate unitățile de comercializare verificate, datorită sortimentelor și cantităților reduse de produse ecologice, nu era amenajat un raion/raft special pentru produse alimentare ecologice, acestea fiind depozitate și expuse la comercializare împreună cu produsele alimentare neecologice din aceeași gamă sortimentală. Produsele alimentare ecologice nu pot fi identificate cu ușurință de către consumatori. Ca urmare a abaterilor constatate, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a 44 kg produse ecologice, în valoare de 1.187 lei, și s-au aplicat 11 avertismente contravenționale.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0