Prima paginăEconomie

Produse din carne cu deficiențe, descoperite de Protecția Consumatorilor

Produse din carne cu deficiențe, descoperite de Protecția Consumatorilor

Dimensiune text

 

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la finalul anului trecut, în perioada 24 octombrie – 9 noiembrie, la nivel național, controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne.

Au fost controlaţi 1.127 de operatori economici, dintre care la 711 au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de 60.172 de kilograme de produse din carne, din care circa 8.677 de kilograme nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Au fost prelevate 71 de eşantioane de produse din carne și, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că 14 dintre ele nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare, arată un raport al ANPC publicat la finalul săptămânii trecute.

Urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 2.300 de kilograme de produse din carne, în valoare de 27.710 de lei, produse cu parametrii neconformi şi/sau cu data durabilităţii minimale depăşită, precum și oprirea temporară de la comercializare a circa 3.083 de kilograme produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. Au fost aplicate 811 sancţiuni contravenţionale, dintre care 432 de avertismente şi 379 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.502.200 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Între abaterile constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor în cadrul controalelor efectuate în județul Neamț s-au numărat: abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor – lipsa declarației nutriționale sau înscrierea incompletă a declarației nutriționale, elemente incomplete de identificare și caracterizare, ilizibile -, abateri privind afişarea preţurilor – neafișarea prețului pe unitatea de măsură, afişarea preţurilor la comercializare cu caractere mici, ilizibile sau în locuri greu accesibile -, precum și alte abateri – precum lipsa documentelor de proveniență a mărfii.

Sfaturi pentru consumatori

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă ca, la cumpărarea produselor din carne, să acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât şi în secţiune, dacă este posibil.

Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa prezintă mâzgă, este lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc.

Urmăriţi modul de etichetare a produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilității minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

Refuzați produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, solicitați şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea sau siguranța unui produs.

Nu cumpărați produsele din carne din locuri neautorizate sau în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionați un produs neconform sau, chiar, nesigur, care vă poate afecta sănătatea.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0