Prima paginăSocialSanatate

Problemele somnului vor fi dezbătute la Roman

Dimensiune text

În perioada 8-9 noiembrie, Sindicatul Liber al Medicilor Specialişti din cadrul Spitalului Municipal Roman organizează un simpozion intitulat „Somnul – între normal şi patologic”.

Zeci de medici din întreaga ţară vor veni, în acest sfârşit de săptămână, la Roman, pentru a dezbate problema apneei, în cadrul simpozionului organizat de către Sindicatul Liber al Medicilor din Spitalul Municipal Roman, în colaborare cu Colegiul Medicilor din Neamţ, numit „Somnul – între normal şi patologic. Somnografia, metodă complexă de diagnostic a sindromului de apnee – hipopnee în somn” – SAHOS.

Mai mulţi medici din Spitalul Roman vor prezenta cazuri, referate sau lucrări referitoare la problemele create de tulburările somnului. Printre aceştia se numără medic pneumolog Gabriela Popovici, Victor Firăstrău, medic primar cardiolog, Silvia Măndăşescu, medic primar endocrinolog, doctor în medicină, Răzvan Hotăranu, medic primar ORL, doctor în medicină, Livia Bratu, medic primar pediatru, doctor în medicină, şi Emanuel Nazaretian, medic primar din departamentul epidemiologic de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Ca participant excepţional, şi-a anunţat prezenţa doctor inginer Chira Irvin, de la clinica New Medics, din Germania. Acesta va împărtăşi din experienţele sale legate de somnografie, de poli-somnografie, şi va ţine un curs teoretic şi practic despre sindromul de apnee în somn.

„Studiul sindromului de apnee în somn este mai puţin cunoscut în România, dar este foarte căutat în Occident. Acest sindrom poate duce la deces în timpul somnului. Apneea în somn reprezintă un moment în care creierul nu este oxigenat. El se caracterizează prin sforăit persistent, zgomotos, senzaţie de sufocare şi somn neodihnitor. Pe timpul zilei, el duce la dureri de cap matinale, somnolenţă în timpul zilei, capacitate redusă de concentrare şi iritabilitate. El afectează atât adulţii, dar şi copii, interesând medicii de toate specialităţile”, a afirmat medic pneumolog Gabriela Popovici, liderul Sindicatului Liber al Medicilor Specialişti.

La acest simpozion sunt invitaţi medici din toată ţara, inclusiv medicii de familie, deoarece ei sunt primii care intră în contact cu pacienţii care prezintă aceste tulburări ale somnului.

Manifestarea din acest weekend de la Roman este foarte importantă, drept dovadă fiind și faptul că a fost acreditată cu nouă credite de către Colegiul Medicilor.

Simpozionul va debuta vineri, de la ora 9.00, în sala de conferinţe de la etajul 2 al restaurantului Royal din Roman. Medicii prezenţi  vor avea ocazia de a studia oferta de produse medicamentoase de la şapte firme, precum şi de a admira o expoziţie cu vânzare de pietre semi-preţioase.

„Este prima dată când se dezbate la Roman problema apneei. Oamenii nu iau în considerare tulburările somnului şi nu ştiu că acestea pot duce la deces. Sperăm că vor fi prezenţi cât mai mulţi medici la eveniment, pentru a pune în lumină cât mai multe posibile urmări ale acestor tulburări. Pe lângă partea de studiu, acest simpozion este şi un eveniment de socializare pentru medici. Au posibilitatea de a face şi schimb de experienţă”, a declarat doctor Gabriela Popovici.

Până marți, au confirmat prezenţa la simpozion 60 de medici, printre care specialişti din Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Botoşani, Galaţi, Buzău, Oneşti Bacău şi Bisericani.

Cei care nu au reușit să se înscrie la cabinetul de Pneumologie de la parterul Spitalului Roman, sau la numărul de telefon 0744.660.740, o pot face chiar în ziua simpozionului, la recepția de la etajul 1 al restaurantului Royal.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0