Prima paginăSocialSanatate

Probleme cu banii la Spitalul Roman

Dimensiune text

Pentru lunile septembrie şi octombrie, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a primit mai puţini bani de la Casa de Asigurări, faţă de cât era scris în contractul semnat în luna iulie. Conducerea spitalului intenţionează să facă cerere pentru suplimentarea fondurilor, pentru a nu rămâne fără bani de salarii.

În ultimele două luni, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a primit finanţare mai mică din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, faţă de cât era stipulat în contractul semnat în luna iulie. Dacă, în acel moment, valoarea minimă lunară de contract era în jurul sumei de 3.500.000 de lei pe lună, în septembrie şi octombrie banii primiţi au fost sub 3.000.000 de lei.

„În ceea ce priveşte banii primiţi de la CAS, lucrurile nu sunt chiar aşa cum ne-am fi dorit noi. Dacă, la semnarea contractului în luna iulie, am avut o valoare minimă de contract de aproximativ 3.500.000 de lei, ea a fost diminuată pentru luna septembrie, astfel că am ajuns la o valoare de aproximativ 85% din contract. Am văzut şi în octombrie sumele propuse de către Casa de Asigurări de Sănătate şi nici acestea nu sunt apropiate de valoare minimă de contract. Am discutat la nivelul conducerii şi vom face o solicitare la nivelul CAS de suplimentare a fondurilor, de completarea a celor pe septembrie, inclusiv cele pe octombrie, pentru a putea să avem o activitate cât mai bună”, a declarat economistul Leonard Achiriloaei, directorul financiar contabil al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

În acest moment, numai cheltuielile cu salariile lunare ale personalului sunt de aproximativ 2.800.000 de lei. „În condiţiile actuale, în care fondurile primite au fost de numai 2.950.000 de lei pe lună, este greu de supravieţuit, mai ales că se apropie iarna, şi numai căldura, într-o lună geroasă, este de aproximativ 150.000 de lei, ceea ce înseamnă că riscăm să intrăm într-un oarecare impas. Noi, la spitalizarea continuă, am făcut întregul contract, am avut numărul de internări – externări contractate. Chiar dacă am avut o sumă mai mică alocată, noi ne-am făcut treaba. În ceea ce priveşte spitalizarea de zi, chiar dacă nu am mers la 100% din contract, am încercat să facem cât mai multe externări, pentru a primi sumele necesare”, susţine Leonard Achiriloaei.

„Într-adevăr, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a primit doar 85% din bani, dar, în cel mai scurt timp, îi va primi şi pe ceilalţi, care vor proveni din economiile pe care le-au făcut tot ei, prin neatingerea numărului de cazuri la internările de zi. Acestea au fost sumele pe care le-am primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi nu exista posibilitatea de a aloca mai mulţi bani. Însă, până la finalul anului, lucrurile se vor reglementa”, a declarat jurist Radu Firăstrău, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0