Prima paginăSocialSanatate

„Principalul vinovat pentru lipsurile din sănătate este managementul central”

Dimensiune text

Declaraţia îi aparţine medicului chirururg Dan Arvătescu (foto), care este nemulţumit de schimbările din sistemul medical din România.

Doctorul Dan Arvătescumedicul şef al Secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, explică, pe înţelesul tuturor, care este motivul care a dus la pierderea încrederii în medici şi propune o serie de acţiuni care ar putea duce la recâştigarea acestei încrederi. „Din experienţa mea, sunt puţine domenii în România care să fi fost atât de traumatizate prin schimbări succesive de legi, de miniştri, de echipe de conducere, cum a fost Ministerul Sănătăţii. Ceea ce trebuie să facem noi anul acesta este, pe de o parte, să reafirmăm importanţa pe care medicina şi medicii o au în societate. Manifestaţiile de anul trecut s-au făcut nu numai pentru bani, ci şi pentru o recâştigare a demnităţii profesiei de medic, lucru care presupune un efort atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cadrelor medicale, care, prin atitudine, prin calitate, prin coeziune, să recâştige poziţia pe care profesia de medic a avut-o în societatea românească”, afirmă medicul Dan Arvătescu.

Următoarele mutaţii care vor avea loc în perioada următoare în plan legislativ cu privire la sistemul medical din România, consideră medicul chirurg, vor da mult de lucru cadrelor medicale pentru implementare. „Noi, în medicină, avem o foarte mare problemă. Nu apucăm să ne adaptăm din punct de vedere birocratic la o schimbare, că apar alte schimbări şi iarăşi trebuie să ne adaptăm. Anul acesta vom avea provocarea aceasta, numită acreditarea spitalului, unde sunt de îndeplinit 2.700 de puncte. Multe dintre ele sunt similare, multe necesită investiţii foarte mari. În acelaşi timp, trebuie să asigurăm şi birocraţia obişnuită, care nu este deloc puţină. Noi aşteptăm o reformă în care să se micşoreze nivelul de birocraţie. Dacă reforma înseamnă introducerea multor altor repere birocratice în viaţa de medic, asta ne va afecta major, mai ales pe noi, chirurgii, pentru că noi nu stăm să completăm hârtii, noi trebuie să stăm în sala de operaţie”, a spus medicul Arvătescu.

Schimbarea scării de valori a dus la pierderea încrederii în medici

În opinia medicului chirurg, schimbarea scării de valori de la una fundamentată pe morala creştină la una care dă putere banului şi faimei a dus la pierderea încrederii oamenilor în cadrele medicale. „Societatea în care trăim acum nu mai are scara de valori fundamentată pe morala creştină. Aceea dădea prioritate muncii şi talentului. Scara de valori actuală dă prioritate banului şi relaţiei. Medicul nu mai este exponentul unei vieţi închinate muncii şi talentului. Medicul a devenit un slujbaş, care trebuie să execute, care nu are nici măcar statutul benzinarului din colţ, care este milionar, care le are pe toate şi care te tratează foarte de sus. Eşti important în societatea de azi în măsura în care ai bani. În măsura în care ai minte, suflet şi talent, nu prea mai contezi. Asta este baza de la care ar trebui să se plece. Respectul se câştigă atunci când valorile pe care tu le reprezinţi sunt importante şi respectate într-o societate”, spune doctorul Dan Arvătescu.

Presa distruge imaginea medicinei

În opinia doctorului Arvătescu, şi presa este cea care a contribuit la distrugerea imaginii medicilor în ochii cetăţenilor, prin scoaterea la iveală numai a lucrurilor negative. „Medicina în sine nu este o meserie uşor de a fi înţeleasă. Nu este o meserie în care vii, ca reporter, să întrebi ceva şi consideri că ai aflat totul. Și în mass-media, ar trebui ca cei care vorbesc despre sectorul medical să îl cunoască cât de puţin. Viaţa medicală, culpa şi legislaţia medicală sunt deosebite. Ne-a făcut un mare deserviciu presa când, la sărbători sau în vară, când nu sunt evenimente care să apară pe ecran, au trecut ca resursă secundară la devoalarea în societate a mizeriilor din medicină, unele reale, altele nu. Lucrurile acestea se fac într-un domeniu extrem de delicat, unde trebuie să îţi pui întrebarea: «Dacă fac un lucru, în afară de rating, obţin şi un rezultat palpabil?» Singurul rezultat care se obţine este neîncrederea populaţiei în serviciile medicale. Foarte puţin sunt relevate succesele în medicină”, constată medicul chirurg.

Managementul central, principal vinovat de lipsurile din sănătate

Potrivit doctorului Arvătescu, un al treilea motiv care duce la această neîncredere în medici este faptul că, de obicei, vinovaţi pentru subfinanţarea sau pentru lipsurile din sectorul medical nu sunt ministerul, nici sistemul, ci directorii de spitale, şefii de secţie, care nu gestionează banul bine. Dintre ţările Uniunii Europene, România este pe penultimul loc la sume pe cap de locuitor alocate pentru sănătate; totuşi, populaţia crede că banii sunt destui, dar sunt prost administraţi. În aceste condiţii, pacientul înţelege că statul, guvernul, face tot ce trebuie pentru medici, iar cei care muncesc cu adevărat sunt considerați principalii vinovaţi, pentru că risipesc fondurile.

„Al treilea lucru care ar trebui făcut ar fi mediatizarea ideii că principalul vinovat pentru lipsurile din sănătate este managementul central. Un management bun este un management stabil legislativ. Din 1998 încoace, au fost şase legi ale spitalelor şi se schimbă în fiecare an legile, pe baza că înainte nu erau bine şi de acum o să fie. Dar, dacă acum sunt bune, de ce le schimbăm iar peste un an? Problema clară este dezorientarea managerială la nivel central, lipsa unui sistem care să funcţioneze pe o perioadă mai îndelungată, neschimbat, căci, în aceste condiţii, lucrurile s-ar putea linişti şi în periferie. Și acolo sunt cheltuieli nejustificate, dar nu începi reparaţia de jos. Însă mereu se spune că singurul lucru care trebuie schimbat în medicină este modul în care se gestionează banul jos. Nu punem problema, de fapt, că nu este o strategie viabilă pe o perioadă de mai mulţi ani. Ar trebui un pact naţional pe sănătate, la care ar trebui să adere toate forţele politice şi să se respecte o perioadă mult mai îndelungată decât pțnă acum”, concluzionează medicul chirurg Dan Arvătescu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0