Prima paginăRural

Primarul Mihai Michiu aduce investitori în comună

Dimensiune text

Schimbarea condițiilor de acordare a ajutorului social îi determină pe săracii comunei Dulcești să-și caute de lucru. Autoritățile locale au convins un om de afaceri din Roman să investească pentru înființarea unui atelier de confecții.

 

Modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu Legea 276/2010 a înăsprit condițiile de acordare a acestor ajutoare financiare pentru persoanele fără venituri.
În comuna Dulcești, de exemplu, de la cîteva sute de dosare în plată, cîte existau înainte de apariția Legii 276/2010, în iulie 2012 numărul acestora a scăzut la 63. Restricțiile impuse de lege au nemulțumit deopotrivă familiile nevoiașe ale comunei Dulcești, dar și autoritățile locale, care sînt nevoite să caute soluții de ajutorare a acestora.

Noile reglementări în vigoare prevăd, printre alte condiții, ca oamenii să nu aibă mai mult de 20 de ari de pămînt în proprietate. În comuna Dulcești, 17 familii au cu puțin peste această suprafață de teren și nu pot lua sprijinul financiar. Anul acesta a fost un an dificil pentru agricultură. Seceta a distrus, practic, tot ce au cultivat oamenii. Cu alte cuvinte, aceste familii sînt foarte necăjite și vin, pe bună dreptate, să ne ceară ajutorul. Îi înțelegem, le știm problemele, dar trebuie să aplicăm legea” a precizat Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești (foto).

Consecințele încetării acordării ajutorului social sînt, în cazul unor familii care trăiesc de o zi pe alta, analizate de edilul comunei. „În cazul unor familii pentru care a încetat plata ajutorului social, există cel puțin o persoană bolnavă. Întreruperea acestui sprijin material îi pune în situația să plătească serviciile medicale dacă vor fi internați într-un spital. Fondurile insuficiente de care dispune bugetul local nu ne permite să acordăm ajutoare financiare de urgență, mai ales că unele dintre aceste familii au și copii. Sper să am înțelegere din partea directoarei școlii pentru a-i putea ajuta pe copiii ce provin din aceste familii, pentru a nu abandona cursurile din cauza sărăciei„, a spus primarul comunei Dulcești.

Schimbarea condițiilor de acordare a ajutorului social a fost una dintre măsurile anticriză luate de autoritățile centrale pentru ca săracii să-și caute de lucru și să nu mai stea cu mîna întinsă la ajutorul social.

 

Atelier de confecții în comuna Dulcești

 

Atragerea investitorilor în comuna Dulcești este principala preocupare a noii administrații publice locale. Deși satul Dulcești se află pe DN 15D, la jumătatea distanței dintre orașele Roman și Piatra Neamț, așezarea nu a intrat în vizorul investitorilor decît în plan teoretic. Lipsa utilităților – apă și canal – îi ține încă departe de această localitate. Totuși, noul primar Mihai Michiu caută soluții pentru a convinge cîțiva investitori să-și dezvolte afacerile în comuna Dulcești. Principalul argument pe care îl oferă edilul comunei este forța calificată de muncă. „În comuna Dulcești s-au dezvoltat doar activități centrate pe satisfacerea nevoilor sătenilor. În comună se derulează numai activități comerciale, la care s-au adăugat cele ce presupun arendarea terenurilor. Nu avem în comună un atelier de mobilă. Pentru o piesă de mobilier, locuitorii comunei Dulcești trebuie să meargă la Roman sau, eventual, să-și confecționeze singuri„, a spus primarul Michiu.

O scurtă evaluare printre locuitorii comunei a scos la iveală faptul că multe dintre sătence se pricep la croitorie, unele lucrînd în cîteva ateliere specializate. Plecînd de la acest avantaj, autoritățile locale s-au gîndit să discute cu un producător din industria textilă pentru amenajarea unui atelier de confecții în comună. „În urma unor discuții avute cu un om de afaceri romașcan care deține unități de producție în domeniul textil, am convenit să deschidă la Dulcești un punct de lucru care să folosească mînă de lucru din comună. Am ales ca locație un spațiu ce aparține Cooperației din Piatra Neamț. Intenționez să discut cu proprietarul de drept al clădirii pentru a o achiziționa, la un preț accesibl pentru noi, în vederea amenajării unui atelier de confecții„, a declarat primarul Mihai Michiu. Avantajele celor care vor lucra în cadrul acestei unități de producție sînt apropierea de familie, salariu și bonuri de masă.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0