Primarul Lucian Micu s-a întâlnit cu ministrul Finanțelor Publice

HomeEconomie

Primarul Lucian Micu s-a întâlnit cu ministrul Finanțelor Publice

 

 

Luni, 13 mai, primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a participat, la București, la ședința Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), la care au participat și Vasile Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

„Principalele discuții s-au purtat pe Codul Administrativ și Legea bugetului de stat. Dacă pe primul subiect, propunerile noastre, ale primarilor, se regăsesc în textul de lege, pe tema Bugetului de Stat lucrurile nu stau la fel de bine. Inclusiv primarul Robert Negoiță, președintele AMR, a atras atenția că bugetele primăriilor scad semnificativ comparativ cu anii precedenți, dar utilitățile și salariile au crescut, ceea ce pune în dificultate buna administrare a orașelor. Am atras cu toții atenția că promisiunea Guvernului a fost ca primăriile să primească, pe primele trei luni, 43% plus compensare, lucru care nu s-a întâmplat. Primarul Ilie Bolojan, din Oradea, în două luni și jumătate, a și spus faptul că a pierdut în jur de 3 – 4 milioane de euro. Sper ca promisiunile pe care reprezentanții Guvernului ni le-au făcut iar, în sensul de a se corecta situația alocărilor financiare, să se întâmple și cât mai repede, pentru ca noi, primarii, să putem face ceea ce am promis cetățenilor”, a precizat primarul Lucian Micu.

În ceea ce privește bugetul de stat pe 2019, președintele AMR, primarul sectorului 3 din București, Robert Negoiță, a declarat: „În primele trei luni, municipiile au pierdut diferența între procentele pe care le-am primit adică 43%, și cele 60% care ne fuseseră promise. Practic, noi am făcut plata contribuțiilor sociale, iar acum nu știm ce se va întâmpla, fiindcă nouă ni se cer bani înapoi. Avem situații statistice din care se vede clar faptul că, în comparație cu 2017, bugetele noastre scad semnificativ. În condițiile în care costurile au crescut, utilitățile au crescut, la fel și salariile”.

„Primăriile nu au pierdut ceva, fiindcă, până la aprobarea bugetului, s-a mers pe sistemul vechi. După aprobarea bugetului, sigur, s-au făcut alocări pe noile prevederi. Sigur, dacă este nevoie, se fac anumite corecții. Nu vor exista situații la care să nu se găsească soluții”, a promis ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

La finalul discuțiilor, membrii Comitetului Director al AMR și reprezentanții Guvernului au stabilit ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, astfel încât problemele ridicate la nivelul administrațiilor în ceea ce ține de reglementarea și buna derulare a activității să fie anunțate și soluționate cu celeritate de Executiv. Totodată, miniștrii au notat o serie de teme pentru care conducerea AMR așteaptă clarificări și, eventual, dezbateri.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0