Prima paginăSocial

Primarul Lucian Micu își încheie vizita în Estonia și Olanda

Primarul Lucian Micu își încheie vizita în Estonia și Olanda

Dimensiune text

 

 

În perioada 4 – 10 martie, primarul Lucian Micu s-a aflat într-o vizită de lucru în Estonia și Olanda, în calitate de reprezentant al orașului în Asociația Municipiilor din România. Edilul a efectuat două scurte prezentări ale celor mai semnificative exemple de bună practică pe care le-a observat în cele două țări. Un exemplu scos în evidență este acela că în ambele țări s-au făcut eforturi de reorganizare administrativă, prin diminuarea numărului de unități administrative, pentru eficientizarea cheltuielilor. În România, reorganizarea teritorială a fost de mai bine de doi ani abandonată, chiar dacă realitatea arată că avem primării în special în mediul rural care nu pot să-și asigure nici cheltuielile de funcționare.

„Vizita de lucru pe care o efectuez împreună cu delegația Asociației Municipiilor din România (AMR) se încheie sâmbătă, când mă voi întoarce în România, după ce am văzut modul în care funcționează administrațiile publice locale și cele centrale din Estonia și Olanda. În Olanda, ne-am întâlnit cu omologii noștri, cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din Olanda – VNG, un for consultativ asemănător, poate mai aplicat în ceea ce privește cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, societatea civilă şi sindicatele. Interesant este că VNG a înfiinţat şi o serie de companii ce oferă consultanţă şi expertiză municipiilor în diferite domenii, ceea ce a permis o economie substanţială a administrațiilor pentru aceste servicii. Pe lângă reforma din administrație, care la fel ca și în Estonia, a condus la diminuarea semnificativă a numărului de unităţi administrativ-teritoriale, interesant este că 90% din fondurile autorităţilor publice locale provin de la Guvern. Consider că avem ce învăța de la țările mai dezvoltate, dar cred că pentru asta trebuie să fim mai aplicați și implicați în realizarea reformelor decât interesați în lupte fără substanță, fără efect asupra cetățenilor și sistemului de stat în ansamblu. Cred că, la un moment dat, și România va trebui să se reorganizeze, pentru a avea rezultate în dezvoltare”, a postat primarul pe pagina sa de socializare.

Delegați din care face parte și edilul Romanului este condusă de primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0