Primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson, joaca de-a șoarecele și pisica

HomePolitica

Primarul Achiriloaei și viceprimarul Samson, joaca de-a șoarecele și pisica

Fix la împlinirea unui an de la învestitura în funcția de primar al municipiului Roman, pe 28 noiembrie, primarul Achiriloaei a convocat o ședință de Consiliu Local, de la care spera să iasă învingător. Nu a fost deloc așa. De fapt, nu există învingători sau învinși, există mai degrabă un haos total, demonstrat prin aceea că unele proiecte au trecut de vot cu votul PSD, altele cu votul USR, iar altele nu au trecut, de principiu, pentru ambiții. Una peste alta, cel mai important proiect de pe ordinea de zi, cel legat de contractarea unui împrumut de 8 milioane de euro pentru anumite investiții, a picat iar la vot. USR a votat împotriva PNL, din nou.

Uneori PSD votează cu PNL sau invers, dar nu tot timpul

Așa cum era de așteptat, după ce la ședința Comisiei de urbanism (detalii puteți găsi aici – https://www.ziarulderoman.ro/ziarul-de-roman-a-aflat-ce-se-discuta-in-sedinta-comisiei-de-urbanism-din-consiliul-local/) s-a consumat mult timp pentru a aproba amendamentele venite aproape din partea fiecărui membru, și în Consiliul Local proiectul 9 de pe ordinea de zi – https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/10/009-aprobare-inchirierii-terenuri-panouri-publicitare_compressed.pdf – a creat noi discuții. După ce fiecare parte și-a expus amendamentele, proiectul a trecut în forma inițială, fără să se țină cont de faptul că avizul comisiei de urbanism era nefavorabil și fără să se țină cont de „doleanțele” celor din comisie.

A urmat un proiect privind aprobarea regulamentului de funcționare a Piețelor din Roman. PSD a avut un amendament: „Se vor aloca 3 tarabe/mese în Piața Centrală (Piața Mare) și 2 tarabe/mese în Piața Smirodava (Piața Mică), de care vor beneficia maxim 4 zile/lună, persoanele care au un mic surplus (cantități mici, a nu se confunda cu produse de import sau cantități industriale) în gospodăria proprie (vorbim de legume, verdeață, plante medicinale din flora spontană, fructe), în general persoane în vârstă, persoane care de obicei nu beneficiază de alte categorii de venituri”.

Consilierul Bogdan Roman, de la ÎPM, a dorit să îmbunătățească acest amendament, prin aceea de a stipula clar ce înseamnă „cantități mici” și ceea ce se produse se pot vinde efectiv la aceste tarabe. Acest proiect a trecut cu amendamentul PSD, consilierii ÎPM și cei ai USR s-au abținut la vot.

A urmat un proiect de hotărâre inițiat de PSD prin care să se acorde, în anumite condiții, un stimulent financiar pentru copiii nou-născuți, în vederea sprijinirii familiilor cu domiciliul în municipiul Roman, după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 de lei net; pentru al doilea născut – 1.200 de lei net; pentru al treilea și pentru următorii născuți – 1.500 de lei net. Și acest proiect a trecut cu votul majorității.

Împrumutul pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare, mărul discordiei dintre PNL și USR

Și bâlciul adevărat a început la proiectul 19 de pe ordinea de zi, cel legat de aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile externe/interne în baza garanțiilor proprii, în valoare de până la 8.500.000 euro, sau echivalentul în lei, precum și a anexei la aceasta. Așa cum am precizat anterior, contractarea sumei este deja aprobată, anul trecut. Din motive necunoscute, actuala conducere a Primăriei nu a dorit într-un an de zile să „profite” și să tragă bani din împrumutul deja aprobat anul trecut. A cheltuit bani din bugetul local pentru cofinanțări și, acum, fără niciun leu în visterie, a realizat că celelalte multe proiecte nu au cum să fie sunt sustenabile fără acest sprijin.

Luna trecută, proiectul a picat la vot. Nici USR și nici PSD nu l-au susținut. Acum, primarul Achiriloaei a încercat să umble la „coarda sensibilă” a celor două partide. A enumerat importanța proiectelor europene aflate în derulare și a i-a „atenționat” pe consilierii PSD că, dacă nu votează, vor refuza sprijin financiar chiar pentru un proiect care se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean. Apoi, indirect, a făcut apel la USR, după ce viceprimarul Radu Samson, cu câteva zile înainte de ședință, a scris clar că nu o să aprobe împrumutul deoarece nu consideră oportune lucrările ce se vor executa la Policlinică.

Și a urmat un lung șir de replici. Viceprimarul Radu Samson i-a reproșat primarului că lucrările de la Policlinică sunt „învechite”, dar este de acord cu finanțarea proiectelor europene din împrumut. Primarul Leonard Achiriloaei a spus că Policlinica, din punct de vedere al structurii, nu suportă „soluții futuriste”, iar cele invocate „sunt doar tertipuri care să tergiverseze proiectul”. Viceprimarul Radu Samson nu s-a sfiit să-i reproșeze public primarului faptul că pe aceste proiecte s-a făcut o singură dezbatere de la preluarea mandatului, probabil referindu-se că la celelalte ședințe nu a fost invitat. Și Bogdan Roman, de la ÎPM, a intervenit în discuție, criticând calitatea lucrărilor de la toate investițiile din ultimii ani. După minute lungi de discuții, a fost clar – proiectul nu o să treacă. Au votat „pentru” doar consilierii PNL și consilierul PPUSL Dragoș Moroșanu, insuficient ca proiectul să treacă. În varianta propusă acum, proiectul mai poate fi suspus la vot în Consiliul Local doar de încă două ori.

Și, pentru ca haosul să fie complet până la final, consilierii au mai avut de aprobat un proiect inițiat de primarul Achiriloaei privind ajustarea tarifelor pentru salubritatea stradală din Roman, care ar fi crescut cu circa 10%, bani ce se plătesc din bugetul local. Culmea este că proiectul este însoțit de un aviz favorabil din Primărie și chiar este stipulat faptul că solicitarea îndeplinește toate condițiile de legalitate și oportunitate. Dar PNL nu a votat „pentru”. O notă la fel de discordantă o face consilierul local USR Alin Buzdugan, care, în mai multe rânduri, votează așa cum crede de cuviință, nu cum se stabilește la partid, dacă se stabilește.

Încă o dată, dacă mai era nevoie, s-a demonstrat că și în Primărie, și în Consiliul Local este un mic haos. Fiecare negociază câte ceva, alianțe sigure nu mai există. Viceprimarul și primarul se joacă de-a șoarecele și pisica, cu dezbateri pe care le poartă pe rețelele de socializare, deși îi despart două uși în instituție. Iar cașcavalul îl achită romașcanii.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0