Prima paginăActualitateEconomie

Primarii vor pensii speciale ca ale parlamentarilor

Dimensiune text

Edilii comunelor spun că trebuie să beneficieze de indemnizaţii pentru că nu au dreptul să desfăşoare anumite activităţi cât timp sunt în funcţie.

Primarii comunelor din zona arondată Romanului susţin proiectul potrivit căruia edilii să primească pensii speciale asemenea parlamentarilor, în funcţie de numărul de mandate. Aceştia consideră că trebuie să beneficieze de indemnizaţii pentru că nu au dreptul să desfăşoare anumite activităţi cât timp sunt în funcţie. Mai mult, ei apreciază că primarii muncesc cel puţin la fel de mult ca parlamentarii, deci ar trebui să existe un echilibru în modul în care sunt plătite cele două categorii de aleși.

În acest sens există şi un proiect de lege iniţiat de Asociaţia Comunelor din România. Iniţiativa se bucură de popularitate în rândul edililor comunelor din apropierea Romanului. „Sunt de acord cu o asemenea măsură. Noi am propus de mai multe ori această chestiune şi prin Asociaţia Comunelor din România, al cărui secretar general sunt pe filiala Neamţ. Eu cred că, dacă parlamentarii pot beneficia de pensii speciale, şi noi suntem îndreptăţiţi, pentru că suntem aleşi de oameni şi lucrăm pentru ei. Nici noi nu putem face afaceri cât suntem în funcţie. Eu, de 25 de ani de când sunt primar, nu am făcut afaceri, am avut doar această activitate. Este nevoie de o lege în acest sens, dar să fie stabilit un cuantum decent, nu o pensie nesimţită, pentru a nu exista animozităţi. Cred că în funcţie de mandate este cel mai bine să fie constituit cuantumul. Proiectul va fi dezbătut în sesiunea parlamentară de toamnă, deoarece actuala se termină. Atunci vom vedea ce decid aleşii. Ar trebui să se îndrepte şi către noi, pentru că în campaniile electorale ne folosesc foarte mult și nu ar fi corect să ne dea uitării”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Edilul este cel mai longeviv primar din judeţul Neamţ, fiind în funcţie de peste 25 de ani. Primarul comunei Ion Creangă, Petrică Prichici, consideră iniţiativa foarte bună şi fără consecinţe majore asupra bugetului de stat. „Pe undeva, este corectă o astfel de iniţiativă, deoarece ca primar ai foarte multe lucruri de făcut și mare responsabilitate față de oameni. Se ştie faptul că trebuie să lucrezi cât mai bine cu oamenii şi eşti la dispoziţia lor 24 de ore din 24. Eu am propus mai demult să pună mai bine o grupă de muncă pentru ceea ce facem zilnic şi câte ore muncim. Cred că ar putea da nişte bani în plus, pentru că nu ar seca bugetul de stat din cauza asta. Uneori, este mult mai greu să conduci o comună, în comparaţie cu un oraş, pentru că aici sunt fel şi fel de probleme ce nu se regăsesc în localităţile mai mari”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Citește și:   269 de locuri de muncă pentru romașcani. Ce agenți economici fac angajări în zona Roman

Nemulţumirea vine din faptul că, fiind asimilaţi demnitarilor şi primind indemnizaţii de serviciu şi nu salarii, primarii nu mai au, astfel, şi spor de vechime, care se traduce, pentru restul bugetarilor, într-un plus la pensie. Mai mult, în timp ce un primar, după două, trei, patru mandate, iese la pensie cu 900 – 1.000 de lei, un parlamentar va ieşi cu 4.000 de lei.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • cetatean 6 ani

  Si de ce zbat foarte tare ca sa ajunga primari?
  de ce merg cu plocoane pe la casele oamenilor ca sa-i aleaga?daca este greu sa stea acasa sau la serviciul pe cae-l au.
  Sunt ,,epuizati”
  la unele primarii nu se vad decat bani aruncati aiurea. bani aruncati