Primarii cer Guvernului alocarea corectă și transparentă a banilor

HomeEconomie

Primarii cer Guvernului alocarea corectă și transparentă a banilor

 

 

Vineri, 12 octombrie, Primăria Municipiului Oradea a fost gazda reuniunii Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), eveniment la care a luat parte și primarul Lucian Micu, Romanul fiind membru al AMR. Edilul Romanului spune că cele mai multe discuții s-au purtat pe tema modului în care se face repartizarea sumelor rezultate din cotele din impozitul pe venit, asta după ce modificările aplicate legislației fiscale au determinat ca multe dintre primării să piardă bani și, în unele cazuri, să fie în imposibilitatea de a mai funcționa.

„La finele săptămânii trecute, am participat la reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), eveniment ce a fost găzduit de municipiul Oradea. Un subiect tratat în cadrul întâlnirii a fost cel legat de modificările fiscal-bugetare din 2017, care au afectat negativ activitatea municipiilor din România, propunându-se repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor așa cum erau înainte de anul 2018. Aceste modificări au făcut ca Romanul să piardă anul acesta aproape două milioane de euro, dublu bugetului de investiții alocat anual. Președintele AMR, primarul Robert Negoiță, a susținut să fie alocată municipiilor / orașelor / comunelor cota de 66% din impozitul pe venit, pentru că doar astfel se va reuși echilibrarea bugetelor. Și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a solicitat o mai mare transparență a Ministerului de Finanțe cu privire la modul în care se întorc taxele la bugetul local de la companiile mari care își desfășoară activitatea într-un municipiu, au sediul fiscal și sunt înregistrate în acel municipiu, dar nu apar ca plătitoare de impozit pe venit către acea localitate. Și prim-vicepreședintele AMR, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a solicitat ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administrația locală, 22% din impozitul pe venit să meargă către Consiliile Județene, iar 12% prin Consiliul Județean, printr-o anumită formulă, să sprijine prin echilibrare unitățile administrative care nu reușesc să aibă un venit suficient pentru funcționare. Guvernul trebuie să ia măsuri bune și corecte față de cetățenii țării. Nu este corect să adune toți banii la bugetul central și apoi să-i împartă pe formule care sunt în detrimentul comunităților ce au atras de fapt acei bani, prin munca oamenilor și efortul administrațiilor de a aduce investitori. Avem nevoie de predictibilitate bugetară și de autonomie locală, ce se pot realiza doar prin asigurarea veniturilor necesare funcționării și dezvoltării unei comunități”, a declarat primarul Lucian Micu.

Primarii municipiilor au cerut Guvernului României să aibă în vedere şi să ţină cont de două principii importante: de principiul predictibilităţii bugetare şi de principiul autonomiei locale, iar aceste două principii trebuie să se regăsească în viitorul Cod al administraţiei publice. La finalul întâlnirii, primarii de municipii au participat la manifestările desfăşurate cu ocazia Zilei Municipiului Oradea.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0