Primăria vrea să elimine garajele din zona Cuza Vodă – Pietonal Ștefan cel Mare

HomeSocial

Primăria vrea să elimine garajele din zona Cuza Vodă – Pietonal Ștefan cel Mare

Primăria municipiului Roman a lansat în consultare publică, la începutul acestei luni, un proiect de reamenajare a zonei de garaje din spatele ultimului tronson al Pietonalului Ștefan cel Mare, dinspre strada Cuza Vodă. Proiectul este unul privind intenţia de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), „Sistematizare zona strada Cuza Vodă – Pietonal Ștefan cel Mare – construire parcări semi îngropate în zona Pietonal Ștefan cel Mare, strada Cuza Vodă – Pietonal Ștefan cel Mare”, și a fost lansat în consultare publică în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Este vorba despre aliniamentul cuprins între strada Cuza Vodă și Pietonalul Ștefan cel Mare, unde există câteva baterii de garaje care sunt făcute de după Revoluție. Având în vedere recomandările din Planul de Mobilitate Urbană și noul trend de dezvoltare a municipalității, a fost propusă pentru acea zonă o parcare semi-îngropată. Este vorba despre o propunere care vine să îmbine atât utilizarea spațiului în vederea parcării, cât și crearea crearea locurilor de joacă și a spațiilor verzi, având în vedere că acea zonă este, într-o proporție foarte mare, ocupată doar de construcții – și construcții care nu sunt nici prea estetice, nici într-o proporție foarte mare utilizate doar pentru garaje. De aceea, urmând aceste exemple din țările dezvoltate, trendul și propunerea specialiștilor, am supus dezbaterii publice această viziune a noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Acesta a mai precizat că, în urma realizării acestui demers, zona ar putea beneficia de câteva zeci de locuri în plus de parcare. „Nu va fi o parcare la nivelul solului, ea va fi puțin îngropată, va avea doar partea de sus unde vor fi luminatoare și spații de ventilație deasupra solului, iar într-o zonă imediat deasupra, pe acest acoperiș, vor putea fi amenajate locuri de joacă. Nu este o parcare cu o intrare foarte abruptă, pentru că atunci ar trebui o pantă foarte lungă, au fost niște calcule făcute de specialiști și aceasta a fost propunerea pentru a crea acolo o zonă normală de condominiu – care să aibă și loc de parcare, să fie și spații aerisite și curate. Acolo sunt în jur de 100 de garaje. Dacă respectăm principiul că la cinci garaje ar fi creat un loc suplimentar de parcare, ne putem gândi că am putea avea câteva zeci de locuri de parcare suplimentare – dar acesta nu este singurul argument. Argumentul este și acela al aspectului, și acela al utilității, și al modului cum arată zona. Considerăm că acea zonă trebuie să aibă un cu totul alt aspect, având în vedere că acolo este și zona de acces spre promenada Pietonalului, unde sunt și fântâna arteziană și scena cu acele gradene, iar în spatele lor nu ar trebui să vedem neapărat o rampă de depozitare a deșeurilor și niște garaje cu un aspect nu tocmai plăcut. Va fi o imagine mult mai deschisă față de nivelul actual. De aceea trebuie să mergem în această direcție de sistematizare și regenerare urbană, iar modelele sunt în acest sens”, a mai precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Anunțul privind acest proiect poate fi consultat pe site-ul municipalității, la acest link: https://primariaroman.ro/anunt-03-10-2022-consultare-publica-intentie-de-elaborare-plan-urbanistic-zonal-sistematizare-zona-str-cuza-voda-pietonal-stefan-cel-mare-construire-parcari-se/.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect pot fi depuse până la data de 1 noiembrie 2022, la Biroul Unic din cadrul Primăriei Municipiului Roman sau pe adresa de e-mail: urbanism@primariaroman.ro. După etapele de dezbatere publică, elaborarea și avizarea PUZ, urmează supunerea acestuia pentru aprobare în cadrul Consiliului Local Roman.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0