Prima paginăSocial

Primăria mai plătește reparațiile a patru mașini avariate de furtunile din această vară

Primăria mai plătește reparațiile a patru mașini avariate de furtunile din această vară

Dimensiune text

 

 

Patru romașcani ale căror mașini au fost avariate de căderea de crengi sau arbori din cauza fenomenelor meteo din această vară vor fi despăgubiți de Primărie. În ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 27 septembrie, cei 21 de aleși locali vor trebui să dezbată oportunitatea acordarea de despăgubiri proprietarilor autoturismelor avariate ca urmare a fenomenelor meteo produse în data de 28 iunie și 31 iulie. În acele zile, Romanul a fost sub cod meteo galben, iar din cauza vântului puternic și a furtunii au fost avariate patru autoturisme, ca urmare a prăbușirii unor arbori peste acestea.

„Autoturismele erau staționate în locurile special amenajate, cu destinația de parcare publică aflată în administrarea Primăriei municipiului Roman, componentele avariate ale acestor autoturisme fiind consemnate în procesele-verbale întocmite de ISU. Proprietarii autoturismelor au solicitat plata, de către unitatea administrativ-teritorială, a contravalorii reparației autoturismelor avariate. Ținând cont situația fortuită determinată de condițiile meteo, precum și faptul că autoturismele erau legal parcate pe domeniul public al municipiului Roman, nu se poate reține culpa conducătorilor auto. De asemenea, nici în sarcina aparatului de specialitate al Primarului Roman nu se poate reține vreo culpă pentru nemarcarea arborilor, întrucât aceștia erau aparent sănătoși, verzi, înfrunziți și nimeni nu putea să prevadă posibila stare de pericol pe care ar fi putut să o producă. Având în vedere răspunderea autorităților publice pentru administrarea domeniului public al municipiului Roman, pentru a evita declanșarea unui litigiu (fapt ce ar implica costuri suplimentare reprezentate de taxele de timbru, cheltuieli de judecată, etc), se impune soluționarea pe cale amiabilă a acestei situații și achitarea contravalorii reparațiilor autoturismului. Pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor, proprietarii au depus devize estimative de reparații eliberate de unități service autorizate. Pentru evitarea situațiilor în care s-ar suporta cheltuieli peste valoarea efectivă a daunei sau peste valoarea maximă de despăgubire, la nivelul Primăriei municipiului Roman s-a constituit o comisie pentru evaluarea și stabilirea prejudiciilor produse, care a analizat dacă sumele înscrise în devizele de reparații pe care proprietarii le-au înaintat împreună cu cererea de despăgubire corespund realității”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali pentru a aproba proiectul.

Urmează ca unitatea administrativ teritorială să despăgubească proprietarii cu sumele ce au rezultat în urma analizării și, unde a fost cazul, a rectificării devizelor depuse de proprietarii autoturismelor. Un alt romașcan a solicitat, în luna iulie, să fie despăgubit, după ce, din cauza vântului puternic și a furtunii i-a fost avariat autoturismul parcat într-o zonă utilizată ca și parcare de reședință de către locatarii blocurilor nr. 36 și nr. 30 din Roman, strada Smirodava.

Administrația locală este obligată să inventarieze arborii și să ia măsuri pentru toaletarea sau doborârea celor periculoși, în sens contrar urmând să achite despăgubiri persoanelor lezate. Anul trecut, nu mai puțin de patru mașini au fost avariate în timpul furtunilor de mare intensitate de pe timpul verii, proprietarii primind sumele pentru repararea bunurilor.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0