HomeRural

Primăria Boghicea s-a pregătit de iarnă

Autoritățile locale au achiziționat 130 de tone de lemne pentru încălzirea instituțiilor publice din comună. Naveta elevilor la școlile gimnaziale din satele Slobozia și Boghicea este decontată de primărie.

Suma de 3.000 lei din bugetul local a fost alocată pentru pregătirea sărbătorilor de sfârșit de an.

 

 

Aministrația publică locală de la Boghicea este pregătită pentru a întâmpina iarna. Primarul comunei Boghicea, profesorul Eugen Mihai, fost director al școlii din satul reședință al comunei, cunoaște problemele comunității și încearcă rezolvarea acestora.

Pentru încălzirea sediului administrativ și a școlilor din comună, autoritățile locale au achiziționat 130 de tone de lemne. „Dispuneam de o rezervă de 40% de lemne, care era insuficientă. Pentru a asigura tot necesarul de combustibil a trebuit să cumpărăm 130 de tone de lemne. Primăria Boghicea are pădure comunală, dar lemnul trebuie folosit rațional, așa încât am fost nevoiță să cumpăram. Cantitatea de lemne de lemne necesară a fost adusă și va asigura încălzirea pentru sediul primăriei și școlile din satele Boghicea, Slobozia și Căușeni. La tăierea lemnelor vor ajuta beneficiarii Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat vor. Acțiunea a fost începută la Școala Slobozia”, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Achiziționarea lemnelor a însemnat o cheltuială din bugetul local de 37.000 lei. Singura unitate școlară care nu are nevoie de lemne este Școala Nistria, întrucât încălzirea se face prin intermediul unei centrale electrice.

Autoritățile locale au în calcul și câteva familii nevoiașe care nu-și pot permite asigurarea lemnelor pentru această iarnă. „Sunt câteva familii care au nevoie de lemn de foc, dar nu și le pot cumpăra. Pentru aceste cazuri speciale, lemnul va fi asigurat din pădurea comunală”, a spus primarul comunei Boghicea.

Administrația publică locală de la Boghicea lucrează, în aceste zile, cu utilajele din dotarea primăriei, la pietruirea drumurilor din comună. Cum cele mai multe dintre drumurile comunale sunt din pămînt și piatră, refacerea drumurilor este prioritară, indiferent de anotimp. „Punem piatră pe drumurile comunale și le reconfigurăm, pentru a nu ne prinde iarna nepregătiți. Totodată, am asigurat materialul antiderapant pentru iarnă. Au fost aduse două mașini de nisip, echivalentul a 50 de tone, deoarece rețeaua de drumuri comunale este foarte extinsă”, a spus primarul Eugen Mihai.

 

Naveta elevilor comunei Boghicea, decontată de autoritățile locale

 

Lipsa unui microbuz școlar face ca administrația publică de la Boghicea să găsească altă soluție pentru transportul elevilor la școlile gimnaziale din comună – Boghicea și Slobozia. „Am discutat cu operatorii de transport care vin în comună să accepte și transportul elevilor. Avem peste 20 de elevi din satul Nistria care merg la Școala Slobozia și 12 elevi din satul Căușeni care trebuie să ajungă la Școala Boghicea. În aceste condiții, decontăm atât deplasarea dascălilor, cât și a elevilor”, a precizat primarul comunei Boghicea.

Autoritățile locale au făcut demersuri la autoritățile județene pentru repartizarea unui microbuz școlar. Deși comuna Boghicea se află pe o listă de priorități a Inspectoratului Școlar Județean Neamț, lipsa de fonduri acuzată de Ministerul Educației va prelungi și mai mult așteptarea unui microbuz.

 

3.000 lei din bugetul local pentru pomul de Crăciun

 

Consiliul Local Boghicea este pregătit și pentru sărbătorile de iarnă. Edilii comunei au prevăzut în bugetul local suma de 3.000 lei pentru desfășurarea evenimentelor cuprinse în calendarul sărbătorilor. „Ne-am gândit în primul rând la copii. Oricât de greu ne-ar fi sub aspect financiar, nu putem să-i privăm de sărbătoarea pomului de Crăciun. În plus, datinile și obiceiurile trebuie păstrate”, a precizat primarul comunei Boghicea.

În privința unor noi achiziții privind ornamentele stradale care vor împodobi satele de sărbători, autoritățile locale spun că nu este un moment propice să investească pentru acest lucru. „Am păstrat ornamentele luminoase de anul trecut, pentru că, la acest moment, nu ne permitem să mărim inventarul de ornamente”, a spus primarul Eugen Mihai.

Comentarii

WORDPRESS: 0