Prima paginăActualitateRural

Primari scoși la tablă, după 24 de ani

Dimensiune text

Bilanțul anilor dedicați administrației locale nu este numai de nota 10. Unii dintre primari spun că privesc cu mândrie la realizările lor. Alţii sunt nemulţumiţi de modul în care au abordat problemele comunităţii.

Pe vremuri, gospodarul satului era ales primar. În zilele noastre, hărnicia primarului nu ajută prea mult la dezvoltarea comunei, alte criterii stau la realizarea proiectelor din comunitate. Câţiva primari din zona rurală a Romanului, „vechi” în funcţie, fac radiografia realizărilor din comunele pe care le conduc. „Sunt în funcţia de primar din 1990. Sediul primăriei era o casă naţionalizată care, ulterior, a fost revendicată. Pentru a ne desfăşura activitatea, am fost nevoiţi să cumpărăm o clădire din comună, cu mansardă, pe care am transformat-o în sediu administrativ. Nu aveam maşină la primărie, doar o căruţă cu doi cai, cu care umblam prin toate satele. Am reuşit, în 24 de ani, să ne facem un parc auto, cu toate utilajele necesare. În toată comuna nu erau mai mult de trei becuri, iar acum sunt 1.000. Pe drumuri erau gropi de jumătate de metru. Avem doar 4,8 kilometri de asfalt, dar drumurile sunt bine întreţinute. S-a schimbat aspectul comunei, însă trebuia să avem mult mai mult în 24 de ani. Aşteptările oamenilor au fost mari. Între 1996 – 2000 şi 2004 – 2012, pe vremea ţărăniştilor, respectiv a democrat-liberalilor, am funcţionat la cote de avarie. Nu am putut face nimic în comună”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Deşi are 14 ani de când se află în fruntea comunei, primarul comunei Ion Creangă are o listă mai lungă de proiecte finalizate. „Mi-amintesc că pe porţiunea de drum dintre Izvoare şi Avereşti nu se putea intra nici cu tractorul. Pentru ca oamenii să ajungă la locurile de muncă din Roman, încălţau cizme pentru a străbate acest drum. În comună se ajungea prin Gâdinţi, deoarece podul pe la Siret era închis din cauza prăbuşirii unui picior. În prezent, ne mândrim cu 17 kilometri de drum comunal asfaltat. S-au construit un sediu nou de primărie, două şcoli noi la Ion Creangă şi Recea, un bloc ANL, cămine culturale noi. În această toamnă, vom organiza licitaţie pentru alimentare cu apă şi canalizare. În câţiva ani, nu vom mai fi comună, ci un cartier al Romanului”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Tot din 2000 se află în fruntea comunei şi primarul comunei Stăniţa. Câţiva kilometri de asfalt, alimentare cu apă, sediu administrativ nou şi modernizarea iluminatului public se numără printre realizările comunei. Nemulţumirea primarului este legată de lipsa locurilor de muncă în comună şi de lipsa de perspectivă a tinerilor. „Sunt prea puţine realizări pentru cât de multe planuri mi-am făcut la început de drum. Nu am realizări care să mă bucure cu adevărat. Nu a fost un parcurs firesc al lucrurilor, adică să încep un proiect şi să-l duc la bun sfârşit. Totul s-a făcut pe fugă şi în etape. Poate trebuia să mă zbat mai mult”, consideră Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0