Dacă dorim să vorbim despre cercetarea românească în domeniul horticol, noutatea absolută pe care trebuie să o menționăm prima dată este obținerea de către compania AGROSEL a primilor hibrizi de ardei produși vreodată în România.
AGROSEL este o companie privată românească ce se ocupă cu crearea de varietăți noi (soiuri și hibrizi), dar și de menținerea unora din varietățile existente, prin ameliorare creativă, respectiv ameliorare conservativă. Înființată în 1998, compania are în prezent 90 de angajați și un portofoliu cu peste 150 de varietăți omologate și brevetate în România, acestea regăsindu-se și în Lista Oficială a Soiurilor de Plante din România. La obținerea acestor varietăți au lucrat specialiștii proprii, în colaborare cu amelioratori cu vastă experiență în domeniu din străinătate.
Legat de activitatea de ameliorare, dr. ing. Ștefan Nanu – Coordonator Științific, declară: „Agrosel are deja rezultate notabile în materie de creații noi la ardeiul gras Daciana F1, lung Napoca F1, Potaisa F1, gogoșar Traian F1 și iute Iancu F1. Toți acești hibrizi se remarcă, în primul rând, prin gradul ridicat de adaptabilitate la condițiile de climă și sol din România, dar și la tehnologia folosită de către cultivatorii români. Folosind hibrizii AGROSEL, puteți satisface însă și pe consumatorii români, producțiile obținute fiind conforme cu nevoile și gusturile acestora. La stabilirea obiectivelor de ameliorare, specialiștii AGROSEL au ținut să introducă, pe lângă caracteristicile de producție – absolut necesare, de altfel – și însușiri de calitate cu referire specială la gust. S-a încercat, astfel, și s-a și reușit obținerea de legume cu gust bun, adică tomate cu gust de tomate, ardei cu gust și aromă specifică etc. Putem afirma astfel că AGROSEL încearcă și reușește să readucă pe piața legumicolă din România soiuri și hibrizi românești, creați în România pentru români”.
Oferirea unui material biologic viabil, cu însușiri superioare (puritate, facultate germinativă, energie germinativă, umiditate), condiție de bază în reușita unor culturi legumicole, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unui laborator de analize propriu, astfel că acum AGROSEL este singura companie privată din România care deține și folosește un laborator acreditat RENAR.
Încă din 2015, AGROSEL a dat startul unei serii de simpozioane organizate pe întreg teritoriul României, în cele mai importante bazine legumicole. Scopul declarat al acestor simpozioane este acela de a asculta nevoile fermierilor și prezenta și promova în rândul cultivatorilor cei mai noi hibrizi de ardei ai companiei. Totodată, sunt prezentați și hibrizii de tomate, dovlecei, ceapă, varză, toți fiind adaptați condițiilor pedoclimatice și cerințelor pieței românești.
În acest sens, în data de 6 februarie, de la ora 10:00, la Casa Caroly din Roman, județul Neamț, AGROSEL va organiza o prezentare a noilor hibrizi ameliorați în stațiunea de cercetare proprie. În fața a circa 50 de cultivatori reprezentativi din zonă, reprezentanții companiei AGROSEL vor prezenta importanța și avantajele cultivării legumelor cu genetică românească. Pentru AGROSEL, relațiile cu oamenii din teren, cu cei care cultivă pământul, sunt bazate pe sinceritate, deschidere, încredere, comunicare și, în acest an, echipa AGROSEL a încercat mai mult decât oricând să asculte și să înțeleagă care sunt nevoile cultivatorului român. La finalul simpozionului, vom dezbate dificultățile din procesul de producție și de comercializare a legumelor, importanța asocierii între producători și alte teme propuse de publicul prezent.
În perioada următoare, continuă maratonul simpozioanelor în România, următoarea oprire fiind la Botoșani, în data de 7 februarie.
www.agrosel.ro
www.facebook.com/Agrosel.srl
Comunicat de presă
Comentarii