Prețuri mai mari la apă și canalizare, de la 1 mai

HomeSocial

Prețuri mai mari la apă și canalizare, de la 1 mai

De la 1 mai, locuitorii județului Neamț vor plăti un preț mai mare pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate de compania județeană Apa Serv. Noile tarife valabile de la 1 mai sunt: pentru apa potabilă – de 5,59 de lei/metrul cub fără TVA (6,09 lei cu TVA), iar pentru canalizare-epurare – de 5,48 lei fără TVA (5,97 lei cu TVA). Majorările sunt de circa 10% la apă potabilă (de la tariful anterior de 5,53 de lei metrul cub, cu TVA) și de circa 26% la canalizare (de la tariful anterior de 4,74 de lei metrul cub, cu TVA).

Noile prețuri și tarife au fost adoptate la solicitarea companiei Apa Serv, prin Hotărârea nr. 4 adoptată în 20 aprilie 2022 în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua Neamț, care acționează în numele și pentru autoritățile publice locale (primăriile localităților, Consiliul Județean Neamț) din aria deservită de Apa Serv, având avizul Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (aviz favorabil nr. 952657 din 3 martie 2022).

În ședința ADI Aqua Neamț, majorările de tarife au fost aprobate cu 20 de voturi „pentru” (voturi exprimate de comunele: Bălțătești, Borlești, Crăcăoani, Cordun, Dochia, Dumbrava Roșie, Girov, Gârcina, Grumăzești, Horia, Păstrăveni, Piatra Șoimului, Podoleni, Răucești, Români, Săvinești, Tămășeni, Țibucani, Vînători-Neamț și Zănești) și cinci împotrivă (voturi exprimate de: municipiul Piatra Neamț, municipiul Roman, orașul Tîrgu Neamț, orașul Bicaz și comuna Dobreni).

Votul nostru (n.r. – votul exprimat în Consiliul Local al municipiului Roman) a fost unul împotriva majorării. Nu neapărat că nu ar fi normal să majorezi un tarif în acest moment – este logic pentru toată lumea că un serviciu se ține cu anumite cheltuieli, vorbim aici de cheltuieli de energie, cu combustibili, cheltuieli de personal, și toate, în ultimul timp, au crescut. Doar că punctul nostru de vedere a fost următorul: am fi acord cu acest lucru, dacă ar fi furnizată în condiții normale apa, adică în program non-stop. Noi avem permanent reproșuri din partea romașcanilor din zona centrală care, de la ora 10-11 seara, nu mai au apă. Acesta este demersul legal pe care îl pot eu face: să nu fiu de acord cu această majorare, deși, logic, o înțeleg. Dar nu pot să o accept, să o tolerez, atât timp cât serviciul nu îmi este furnizat la nivelul care trebuie”, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, în cadrul conferinței de presă de vineri, 29 aprilie.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0