HomeNeamt

Președintele Tărâță a rămas fără consilieri personali

Prefectul George Lazăr (foto) și-a dat avizul de legalitate pentru hotărârile de Consiliu Județean din 20 februarie. Atunci, majoritatea din CJ a votat desființarea cabinetului președintelui CJ Neamț, în timp ce acesta se afla în concediu. Culiță Tărâță spune că se va adresa instanței.

 

 

Marți, Prefectura Neamț a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat punctul de vedere cu privire la scandalul din Consiliul Județean (CJ) Neamț. Povestea începe în luna februarie, când președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, a plecat în concediu și a emis o dispoziție prin care îi delega toate atribuțiile sale vicepreședintelui Emilia Arcan. Câteva zile mai târziu, Emiliei Arcan i se restrângeau atribuțiile delegate, prin două dispoziții trimise de Culiță Tărâță prin fax. În acest timp, mai mulți consilieri județeni au solicitat convocarea unei ședințe extraordinare de CJ, pe data de 20 februarie. În ședința respectivă, consilierii PSD, PNL, PP-DD și PDL au votat desființarea cabinetului președintelui CJ Neamț, spunând că vicepreședintele Emilia Arcan are dreptul de a propune proiectul pe ordinea de zi, fiindcă i-au fost delegate toate atribuțiile președintelui.

Săptămâna trecută, prefectul județului, George Lazăr, a spus că doar prima dispoziție semnată de Culiță Tărâță – prin care delega toate atribuțiile – este legală, celelalte două fiind emise în perioada de concediu. Marți, 12 martie, Prefectura Neamț a emis un  nou  comunicat de presă, prin care consideră legală desființarea cabinetului președintelui CJ Neamț Culiță Tărâță.

„Referitor la legalitatea convocării consilierilor județeni într-o ședință extraordinară, în raport cu obiectul de reglementare al proiectelor de hotărâre înscrise la ordinea de zi, informăm că, fie președintele Consiliului Județean, fie cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni pot cere convocarea unei ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar, iar aprecierea cu privire la necesitatea întrunirii în ședință extraordinară revine celor în cauză. Nu exista suport legal pentru a declara hotărârile nr. 21, 22, și 23, din data de 20 februarie, nelegale, motivat de faptul că au fost adoptate într-o ședință extraordinară. Întrucât apreciem că Dispoziția președintelui CJ Neamț nr. 26, din 15.02.2013, este legală, iar Dispozițiile nr. 27, din 19.02.2013 și, respectiv, nr. 28, din 20.02.2013, sunt nelegale, prin tranzitivitate, considerăm că Hotărârile nr. 21, 22 și 23, din data de 20.02.2013, sunt legale, pentru că sunt în conformitate cu prevederile Dispoziției nr. 26, din 15.02.2013”, se arată în documentul emis de Prefectura Neamț.

În același comunicat se mai precizează că, în cursul zilei de 12 martie, Prefectura Neamț a sesizat instanța de contencios administrativ, pentru a se pronunța cu privire la nelegalitatea Dispozițiilor nr. 27, din 19.02.2013 și, respectiv, nr. 28, din 20.02.2013, având în vedere faptul că reprezentanții Consiliului Județean Neamț nu au revocat aceste decizii, în urma dispunerii de căre Instituția Prefectului a procedurii prealabile. În raport cu hotărârea judecătorească ce se va pronunța, Instituția Prefectului va reexamina legalitatea Hotărârilor nr. 21, 22 și 23, din data de 20.02.2013, adoptate de Consiliul Județean Neamț.

„Dacă domnul prefect consideră că este legal, noi vom dovedi în instanță că este ilegal. Voi face dreptate cu sau fără voia domnului prefect, fiindcă el face jocurile politice ale celor care l-au propulsat pe funcție”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.
Desființarea cabinetului președintelui CJ a însemnat pierderea locului de muncă pentru cei patru consilieri personali ai săi: Mihai Hanganu, Irina Corduneanu, Luminița Vârlan și Lucian Ciubotaru.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • Georgel cel Mikalan 10 ani ago

  Asezati-va pe locurile voastre,a inceput spectacolul nu munca ci razboiul!!!Acum a-ti inteles rostul noului prefect?Bravooooo!!!

  • un cetatean 10 ani ago

   George, corect se scrie ,, ați înțeles ,, ! Lasă critica altora și mai bine deschide o carte de gramatică !

   • Georgel cel Mikalan 10 ani ago

    Ma cetatene,cu liniuta sau fara ai inteles sensul vorbelor mele sau esti un lingau de-al regimului!?

 • gabriela 10 ani ago

  A inceput ,,DANSUL”.Masa si felicitarile mai tarziu!

 • rromascan 10 ani ago

  Cei patru consilieri sunt prea multi si au deja locuri de munca .Ei nu sunt tot bugetari bine platiti de statul roman ,care este atat de sarac cu bietii romani? Sa treaca la meseria pe care o au ,daca n-au uitat-o ,inca!

 • cetatean 10 ani ago

  Doamna Varlan sa mai mearga si la catedra ca acolo ii este locul, a stat destul degeaba , sa dea si copiilor o boaba de gramatica .