HomeReligie

Preotul Bogdan Pantelimon și-a serbat ziua prin muncă

Născut pe 8 martie, părintele Pantelimon a aniversat ziua de naștere coordonînd ultimele lucrări de reabilitare de la biserica din satul Bîrjoveni.

 

 

Ziua de 8 martie are, pentru preotul Bogdan Pantelimon (foto), o dublă semnificație personală. Este ziua în care soția se află în centrul atenției, dar și ziua în care preotul Bogdan Pantelimon își aniversează ziua de naștere. La împlinirea a 33 de ani, acesta a reușit reabilitarea a două lăcașe de cult pe care le are spre păstorire, din satele Uncești și Bîrjoveni, comuna Secuieni.

Biserica „Sfîntul. Gheorghe” din satul Bîrjoveni, construită în perioada 1834 – 1836, pe temelia unei vechi biserici, a fost reabilitată începînd cu anul 2005, la un an după numirea lui Bogdan Pantelimon ca preot în parohia Bîrjoveni. Lucrările au fost posibile datorită ajutorului financiar obținut de la Ministerul Culturii, de la credincioși, de la fii ai satului care trăiesc în afara comunei și societatea Dedeman. „Lăcașul de cult era într-o fază avansată de degradare și se impuneau lucrări de reabilitare. Printre lucrările de renovare și restaurare realizate aș aminti consolidarea bisericii, decopertarea pereților bisericii, restaurarea catapeteasmei, realizarea unui nou mobilier, a iconostasului, realizarea a 30 de icoane mari pe lemn de tei și achiziționarea unui clopot nou. Elementul de noutate îl constituie pictura bisericii. Lăcașul de cult nu avea pictură, ori noi ne-am gîndit să-i dăm un plus de valoare prin pictarea interioară a acestuia. În acest moment, montăm pardoseala bisericii și sîntem ocupați cu aceste lucrări. Chiar dacă este o zi specială pentru familia noastră, sînt urgențe la parohie care nu pot fi amînate„, a spus părintele Bogdan Pantelimon.

Reabilitarea bisericii „Sfîntul Gheorghe” din satul Bîrjoveni a fost făcută de preotul Bogdan Pantelimon în paralel cu cea de la Uncești, construită în 1886, declarată monument istoric.

Comentarii

WORDPRESS: 0