Prima paginăSocialEducatie

Premiul II pe ţară pentru cartea de bucate a elevilor de la „Danubiana”

Dimensiune text

Cartea de bucate bilingvă „A Culinary Journey through Europe” a obţinut locul II în concursul naţional „Made for Europe”.

Cartea de bucate „A Culinary Journey through Europe” („O călătorie culinară prin Europa”), o culegere de reţete tradiţionale româneşti şi turceşti, la care se adaugă şi un capitol special, o secţiune cu termeni care au legătură cu bucătăria – ingrediente uzuale, ustensile, modalităţi de preparare – şi, de asemenea, un capitol ce conţine principiile alimentaţiei sănătoase, realizată de elevii de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, a obţinut premiul II pe ţară la Concursul „Made for Europe 2014”.  Cartea reprezintă produsul final al proiectului „Kaleidoscop – o aventură culinară prin Europa” şi a fost prezentată la Braşov, la reuniunea celor mai bune produse finale realizate în cadrul proiectelor europene, de Cosmin Butnaru, membru în echipa de proiect.

bucate 2„Am pornit de la faptul că, în secolul XXI, produsele alimentare au ajuns să joace un rol important în dezvoltarea identităţilor culturale, că globalizarea reduce dramatic prezenţa alimentelor locale şi tradiţionale”, a spus profesoara Mihaela Petrache, coordonatoarea proiectului.

Competiţia „Made for Europe” este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, sub înaltul patronaj al Parlamentului European, cu scopul de a valoriza şi promova experienţele pozitive acumulate de şcoli în derularea proiectelor finanţate prin programele comunitare din domeniul educaţiei şi formării profesionale. La competiţie au participat 118 elevi din toată ţara, însoţiţi de profesori. Concursul a avut mai multe secţiuni de prezentare, la care au participat elevi de toate vârstele, începând cu preşcolarii până la elevii de liceu. Produsele prezentate au fost realizate în cadrul proiectelor Comenius multilateral şi bilateral, Leonardo da Vinci, eTwinning şi alte tipuri şi au constat în broşuri, cărţi, calendare, website-uri sau filme.

Citește și:   Restricții noi în satul Tupilați și în comunele Făurei, Doljești, Valea Ursului și Stănița, după creșterea cazurilor COVID-19

„Atât prin activităţile, cât şi prin produsele finale realizate, ne-am propus formarea unei conştiinţe civice internaţionale în rândul elevilor, prin conştientizarea faptului că sunt parte a culturii şi civilizaţiei europene şi că au un rol important atât în ce priveşte propria formare, dar şi în privinţa remodelării comunităţii internaţionale pe baza valorilor sociale democratice: toleranţă, solidaritate, cooperare, respect pentru tradiţiile şi obiceiurile autentice, spirit civic şi responsabilitate”, a spus Maria Ghiniţă, inspector pentru programe şi proiecte comunitare.

Din judeţul Neamţ au participat cinci echipaje, care au obţinut, în final, patru premii I şi un premiu II, la secţiunile la care au concurat, clasând judeţul Neamţ pe locul I în topul neoficial pe judeţe, cu cinci premii obţinute de cinci participanţi.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0