Prima paginăActualitateNeamt

Prefectul George Lazăr declară război muncii la negru în construcţii

Dimensiune text

Şedinţa Colegiului Prefectural de marţi, 30 iulie

Şedinţa Colegiului Prefectural de marţi, 30 iulieconsili

Comisii mixte vor controla firmele de construcţii, pentru a vedea dacă respectă legea.

În urma unei hotărâri a Colegiului Prefectural, în perioada următoare va acţiona o comisie mixtă constituită pentru identificarea şi combaterea muncii ilegale în domeniul construcţiilor. Printre obiectivele acţiunii comisiei mixte se numără identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, precum şi determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forma legale de angajare şi înregistrarea în aplicaţia informatică şi transmiterea acestora la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru luarea în evidenţă în termenul legal. Comisia va mai avea în vedere creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în vigoare şi identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor şi a copiilor.

Tematica avută în vedere vizează: respectarea prevederilor legale privind angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor în aplicaţia informatică, în termenul legal, respectarea prevederilor legale cu privire la timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, munca de noapte, regulamentul intern, garantarea în plată a salariului minim pe ţară şi modul în care au fost îndeplinite măsurile stabilite cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

„Având în vedere planul de control elaborat cu consultarea inspectorilor din Corpul de Control al Ministrului de Interne, începând cu luna martie am constituit comisii mixte ce au acţionat şi acţionează pe opt domenii prioritare: protecţia mediului, evaziune fiscală, munca ilegală, sănătatea publică şi siguranţa alimentelor, educaţie, sănătate, agricultură şi patrimoniu cultural”, a declarat prefectul George Lazăr.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • florin 8 ani

    Care munca in constructii ?! Fuserelile unor particulari , prin apartamentele altor particulari, sau muruiala unor fatade la 2-3 blocuri inseamna „munca in constructii” ? Sa fim seriosi ! Pe de alta parte, stiti vorba aceea celebra : Ca sa ingropi o problema, fa o comisie !

  • Tololoi 8 ani

    Oare Profesional Construct, Italo Romena Construct Sempre Drito Tur si alte firme a lu tata socru folosesc munca la negru? dar avocateii taie chitante?