Prima paginăSocialSanatate

Poliţiştii şi jandarmii vor păzi medicii

Dimensiune text

A fost instituită patrulă fixă pentru protecția cadrelor medicale de la Centrul de Primiri Urgenţe. Măsura a fost luată după ce un medic a fost ameninţat şi scuipat de un cetăţean nemulţumit de timpul de aşteptare.

Evenimentele care au avut loc în apropierea Crăciunului la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au determinat autorităţile să ia măsuri, după ce, pe 22 decembrie, un medic a fost ameninţat şi scuipat de însoţitorul unei paciente care se prezentase la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU).

Marţi, 24 decembrie, prefectul judeţului şi şefii inspectoratelor judeţene de poliţie – comisarul şef Paul Tablan – şi de jandarmi – colonelul Sorin Gherman – au venit la Spitalul Roman într-o vizită de lucru, pentru a discuta despre măsurile ce se pot lua pentru creşterea gradului de siguranţă în spital. „Nu putem accepta ca o anumită categorie socială să provoace atâtea probleme, iar cadrele medicale să lucreze cu teamă, sub ameninţări. Atât domnul ministru secretar de stat Raed Arafat, cât şi domnul ministrul secretar de stat Cătălin Chiperi ne-au cerut să fim fermi în aplicarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea în spital să se desfăşoare în bune condiţii. Prin urmare, până la data de 15 ianuarie, la Spitalul Roman va fi o patrulă fixă formată din poliţişti şi jandarmi. Nu e normal ca, pentru cineva care are nevoie de îngrijiri medicale, să mai vină la CPU alte 20 – 30 de persoane şi să impună o stare de teroare în rândul angajaţilor spitalului”, a declarat George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ.

Soluţia găsită de autorităţile judeţene a fost necesară după ce duminică, 22 decembrie, în jurul orei 23.00, medicul Dan Polizov a fost ameninţat şi scuipat de însoţitorul unei paciente care se prezentase la CPU pentru că avea nevoie de îngrijiri medicale. Romeo G., de 38 de ani, a venit la  spital cu mama sa, Smochina M. Din cauză că, în momentul în care au ajuns cei doi la spital, medicul nu era la CPU, atunci când doctorul Polizov a intrat în CPU, Romeo G. s-a luat la ceartă cu medicul, l-a înjurat şi l-a ameninţat, nemulţumit că a fost nevoit să aştepte până când mama sa a fost preluată pentru consult. Medicul le-a spus autorităţilor că el „a avut noroc” fiindcă a fost „doar” ameninţat şi scuipat”, dar că multe colege ale sale au avut mult mai multe de suferit din cauza aparţinătorilor gălăgioşi ai unor pacienţi.

„Incidentul s-a rezolvat, iar altercaţii din acestea, între aparţinători şi medici, au mai fost. Pentru a preveni acest gen de atitudini, s-a îmbunătăţit paza spitalului. De sărbători, paza este asigurată atât de portarii de la spital, cât şi de patrule de la jandarmerie, cu care am obţinut un acord pentru această perioadă, până pe 15 ianuarie, care stau permanent aici, fie în curtea spitalului, fie la CPU”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al spitalului.

De multe ori, medicii şi asistenţii sunt obligaţii să suporte comportamentul grosolan al celor care ajung la CPU – uneori băuţi – pentru a primi îngrijiri medicale. În 2011, o doctoriţă care era în garda de noapte la CPU a fost lovită cu pumnul în faţă de o tânără care se prezentase la spital cu dureri lombare. Tot atunci, însoţitorul tinerei agresive a ameninţat-o cu moartea pe doctoriţă. În luna mai a acestui an, între Spitalul Municipal de Urgenţă Roman şi Inspectoratul de Jandarmi Neamţ a fost semnat un protocol de colaborare, jandarmii intensificând patrulele în zonă, dar această măsură nu i-a intimidat pe anumiţi cetăţeni, care înţeleg să-şi rezolve problemele manifestându-se gălăgios, uneori agresiv şi, de multe ori, în grupuri numeroase.

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • De ce... 7 ani

  …nu se foloseste Politia locala?

 • Mihai 7 ani

  Buna intrebare. Pentru ca nu fac fata intr-o situatie de genul asta. Astia de la locala sunt paznici obisnuiti in uniforma si nimic mai mult. Cand situatia e critica, tot ce pot face e sa sune Politia…Exact ca portarii spitalului.
  Alta mancare de peste este Jandarmeria, acolo sunt cu adevarat oameni destoinici.

 • XYZ 7 ani

  Domnul Polizov sa stea in CPU pentru toata lumea si sa fie operativ, ca altfel auzim iarasi de malpraxis.
  Iar de tigani sa aiba grija organele in masura ai stapani in manifestari.
  In rest La Multi si Sanatosi Ani !!!

 • Manelaru 7 ani

  Discriminare !!!! Numai incercati dragi politisti sa va faceti ca faceti ceva . Lasati romii sa-si jeleasca si ei neamurile in fiecare noapte pana dimineata. V-am mai spus ca pe noi cei care platim impozite nu ne deranjeaza ca nu putem dormi.

 • emi 7 ani

  De cine sa-i pazeasca???Cert este ca am ajuns intr-o Romanie plina de paznici,jandarmi si politai.(fara numar,s-ar spune…)