Din cauza codului galben de viscol, polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să evite deplasările. Atunci cînd trebuie să plece, șoferii sînt sfătuiți să fie atenți la echiparea autoturismului. Detalii despre starea drumurilor din țară se pot obține la numerele de telefon 021 264.33.33 și 021 9360.
Codul galben de ninsori și viscol pune pe jar autoritățile. Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu plece la drum în următoarele zile, decît dacă este absolut necesar.
„Pe fondul apariției fenomenelor specifice anotimpului rece, în condiții de viscol și carosabil acoperit cu zăpadă și polei, pentru evitarea evenimentelor rutiere nedorite, cetățenii, dar, mai ales, conducătorii autoturismelor și ai autotrenurilor, sînt rugați să evite, pe perioada existenței în vigoare a atenționării meteorologice de «cod galben», tranzitarea teritoriului României, iar dacă situația impune, să folosească mijloacele de transport în comun„, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Dacă, totuși, este necesară deplasarea cu autovehiculul proprietate personală și există sectoare de drum blocate din cauza cantităților masive de zăpadă sau a poleiului, participanții la trafic trebuie să respecte semnificația indicatoarelor de interzicere a accesului pe respectivele sectoare de drum sau indicațiile polițiștilor. De asemenea, conducătorii auto sînt sfătuiți să adopte o conduită preventivă în trafic și să respecte indicatoarele rutiere și semnele polițiștilor rutieri.
Șoferilor li se recomandă, înainte de a pleca la drum, să solicite informații de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu privire la situația drumurilor naționale, la numerele de telefon 021 264.33.33 sau 021 9360.
Autoturismele trebuie echipate corespunzător pentru circulația pe timp de iarnă. Acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă, iar din portbagaj nu trebuie să lipsească lanțurile antiderapante și lopata, necesare pentru parcurgerea sectoarelor de drum acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Conducătorul auto trebuie să adapteze viteza la condițiile meteo, să păstreze o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față, să evite efectuarea manevrelor de depășire, mai ales în coloană, și să nu acționeze brusc mecanismele de direcție și de frînare. Șoferul trebuie să fie atent și la instalațiile de climatizare și dezaburire, pentru ca acestea să fie funcționale, dar și la viteza cu care circulă în apropierea trecerilor pentru pietoni și a semafoarelor.
„Totodată, recomandăm pietonilor să evite pe cît posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, rugăm pietonii să se asigure temeinic înainte de a traversa strada și, mai ales, drumurile naționale și județene„, se precizează în comunicatul IGPR.
Comentarii